31 Mart 2011 13:56

Marx nasıl kullanılır?

Geveze bir basının zafer kazanmış bir edayla dünyaya Marx’ın öldüğünü bildirmesinin üzerinden bir hayli zaman geçti. Pek belli etmek istemeseler de, Marx’ın ölümünün verdiği iç rahatlığı ve geri dönebilirliğinden duydukları kaygı dışarıya yansıyordu.Günümüzdeyse Marx’ın

Marx nasıl kullanılır?
Paylaş

Geveze bir basının zafer kazanmış bir edayla dünyaya Marx’ın öldüğünü bildirmesinin üzerinden bir hayli zaman geçti. Pek belli etmek istemeseler de, Marx’ın ölümünün verdiği iç rahatlığı ve geri dönebilirliğinden duydukları kaygı dışarıya yansıyordu.

Günümüzdeyse Marx’ın geri dönüşü, ödleri koparan bir gök gürültüsü etkisi yaratıyordu: Kapital’in Almanca baskısının satışı bir yıl içinde üçe katlanmış, manga versiyonu Japonya’da çok satan kitaplar arasına girmişti; Time dergisi Marx’ı sislerin ortasında yükselen devasa bir kuleye benzetmiş ve nihayet Wall Street’ten bile “Marx haklıymış!” çığlıkları yükselir olmuştu. “İstesinler ya da istemesinler, bilsinler ya da bilmesinler insanların tamamı bir ölçüde Marx’ın mirasçılarıdır” diye belirtiyordu Jacques Derrida. Çünkü netice itibarıyla, insanlar farkında olmasalar da Marksizm’in ilkeleri doğrultusunda hareket ediyorlardı.

Marx-Kullanım Kılavuzu’nun, Charb’ın çizimleriyle, Türkiyeli okuyuculara eğlenceli bir rehber olabilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Orijinal Adı: Marx [Mode d’Emploi]
Yazar: Daniel Bensaïd   Çizer: Charb
Habitus Kitap
Çevirmen: Volkan Yalçıntoklu
208 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar için yeni yaşam

SONRAKİ HABER

Kopya önleme merkezi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa