06 Mayıs 2017 01:38

'Polisin gaz attığı görüntüler dosyada yok!'

Hasan Akbaş, Suruç Katliamı davasının avukatı Gülhan Kaya ile dava sürecini konuştu.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Suruç Katliamı davasının ilk duruşmasını gazetemize değerlendiren Avukat Gülhan Kaya, “Suruç etkin soruşturulmamış, eğer soruşturulsaydı Ankara Katliamı yaşanmayacaktı” dedi. Gizlilik kararı nedeniyle dava dosyasını yeni inceleyebildiklerini ifade eden Kaya, katliam sonrasında polisin gaz attığı görüntülerin dosyada olmadığını söyleyerek, “Bu görüntüler önemli çünkü, orada yaşamını yitiren insanların bir çoğunun son nefeslerini biber gazı yüzünden verdiğini söylüyoruz. Bu görüntülerde de bu görülecekti” diye konuştu. 

‘DOSYA BİZDEN KAÇIRILDI’

Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek ve oradaki savaş mağdurlarına yardımda bulunmak için Suruç’a giden SGDF üyelerine yönelik IŞİD’in düzenlediği canlı bomba saldırısında 33 kişi hayatını kaybetmişti. Katliama ilişkin davanın ilk duruşması önceki gün görüldü. İkisi firari, 1’i tutuklu olmak üzere toplam 3 sanıklı davayı  katliam mağdurlarının avukatlarından Gülhan Kaya ile konuştuk. 20 Temmuz’da soruşturmayı  Suruç Başsavcılığı’nın başlattığını söyleyen Kaya, “Ancak basına da yansıdığı gibi bu savcılara yönelik FETÖ iddiası olduğu gerekçesiyle üç savcı görevlendirildi. Dosya alelacele yetkisizlik kararı verilmeksizin dosya fiilen Urfa Adliyesine götürüldü. Urfa’ya gönderildiği andan itibaren de dosyaya gizlilik kararı konuldu. Tamamen bizleri dosyadan uzaklaştırmaya yönelik bir süreç işledi.

Kısıtlama ve kamuoyundan gizlemek üzere yayın yasağı getirildi. Biz bunlara itiraz ettik ama itirazlarımız reddedildi. 18 ayın sonunda çıkan iddianamede kaygılarımızın ne kadar yerinde olduğunu gördük. Gizlilik kararının gerekçesi olarak, faillerin yakalanması, onların kaçışlarını engellemek ve dosyanın güvenli bir biçimde yürütülmesi olduğu söylendi. Fakat ne yazık ki iddianame çıktığında meselenin hiç de böyle olmadığını, dosyanın bizden kaçırılmak istendiğini gördük” dedi. 

Gizlilik kararı nedeniyle dosyada neler olup bittiğine dair hiçbir bilgiye ulaşamadıklarına dikkat çeken Gülhan, ancak bugün faillerin üzerine gidilmediğinin ortaya çıktığını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu süreçte kimse yakalanmadı, ellerini kollarını sallayarak dolaştılar ve hemen sonra da katliam sanığının kardeşi Ankara’da barış mitingine bir saldırı gerçekleştirdi. Burada da maalesef 101 canımızın nasıl vahşice katledildiğini gördük. Bu gizlilik kararları katliamın aydınlatılması için, faillerin daha rahat hareket etmesini sağladığını biz her fırsatta söyledik. Eğer Suruç gerçekten etkin şekilde soruşturulsaydı, gizlilik olmasaydı, ortaya çıkanların üzerine gidilseydi ve sadece en yakını olan katliamcının kardeşine kadar gidilmiş olsaydı Ankara’da 101 canımız hayatta olacaktı, Ankara yaşanmayacaktı” dedi. 

'BOMBACI RAHAT RAHAT DOLAŞMIŞ'

Dava dosyasına giren görüntülere ilişkin çarpıcı bilgiler aktaran Kaya, “Dosyada hiçbir delil toplanmadığını, sadece görüntülerin olduğunu gördük. Bu görüntüler de dikkat çekici. Görüntülerde IŞİD’li bombacı Abdurrahman Alagöz’ün, şehirde dolaştığı ana dair görüntüler var. Bu kişi görüntülerde rahatlıkla ilçede dolaşıyor, defalarca kez emniyet müdürlüğünün önünden geçiyor.İnternet kafeye gidiyor. Oraya gelecek kişiler ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile ilgili bazı haberler araştırıyor ve şehrin içerisinde üç saat boyunca geziyor. Bakın bu kadar rahat dolaşan bu kişi hakkında Terörle Mücadele Şube müdürlüğü tarafından ‘aranan şahıs’ şeklinde bir kayıt var. Yine aranan bu şahıs için ailesi emniyete çocuklarının IŞİD’e katıldığına dair bir başvuruda bulunuyor. Buna rağmen emniyet önünden ve ilçenin çeşitli noktalarından rahatlıkla dolaşabiliyor. Ki Suruç o dönemlerde herkese kimlik sorulan, güvenliğin üst seviye de olduğu iddia edilen bir durumdaydı” dedi. 

KATLİAM SONRASI GÖRÜNTÜLER YOK!

Kaya ayrıca, dava dosyasında katliamın yaşanmasından sonraki hiçbir görüntünün dava dosyasında olmadığını iddia etti. Bu görüntülerin önemine dikkat çeken Kaya, “Katliamcının ilçede dolaştığına dair görüntüler mevcut ancak burada da başka bir skandal durum var ki, katliam sonrasına dair hiçbir görüntü yer almıyor. O görüntülerde yaralıların üzerine gaz atıldığı ve yaralıların taşınmasının engellenmesi vardı. Ancak bu görüntüler yok. Bu görüntüler önemli çünkü, orada yaşamını yitiren insanların bir çoğunun son nefeslerini biber gazı yüzünden verdiğini söylüyoruz. Bu görüntülerde de bu görülecekti” diye konuştu. 

‘SORUMLULAR CEZA ALANA KADAR ÇABALAYACAĞIZ’

Şimdiye dek soruşturmanın kapatılmasının istendiğini ve bunun da açıkça kendilerine iletildiğini de savunan Kaya, adalet mücadelesini tüm sorumlular ceza alana kadar sürdüreceklerini ifade etti. Ceren Çoban’ın söylediklerine aynen katıldıklarını belirten Kaya, “21 aydır bir adalet mücadelesi yürütüyoruz. Soruşturmayı yürüten savcının söylediği bir şey vardı, ‘bir tane bombacı vardı ve öldü. Benim bu dosyayı kapatmamam için hiçbir neden yok’ diyordu ve bir an önce dosyayı kapatmak istiyordu. Fakat kapattırmadık. Sorumlular cezalandırılana kadar çabalayacağız” diye konuştu.  

ÖNCEKİ HABER

Yüreğimizin attığı yer Ankara...

SONRAKİ HABER

Boşandığı eşini telle boğarak öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...