06 Mayıs 2017 00:51

Son basma ustasının sergisi Ankara’da

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, boyama ile basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Nasra Şimmeshindi’nin eserlerini sergiliyor.

Paylaş

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, boyama ile basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Nasra Şimmeshindi’nin eserlerini Ankaralılarla buluşturdu.

2016 yılında 92 yaşındayken hayatını kaybeden Mardinli Süryani sanatçının sergisinde, babasından kalma ahşap kalıpların yanı sıra fırçalar ve boyalarla oluşturduğu patiskalar yer alıyor. 

İncil’den tasvirlerle süslü rengarenk soyut desenlerle, kilise perdesi, masa örtüsü, duvar süsü ve beşik bezleri yapan sanatçının eserleri, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da birçok Süryani kilisesinin duvarlarında da yer aldı. Mardin’de 1924 yılında doğan Nasra Şimmeshindi bir asıra yaklaşan ömrünü ailesinden miras kalan basma motif işleme sanatına adadı. Sanatçının Mardin’de doğduğu ve yaşadığı taş evi aynı zamanda eserlerini ürettiği atölyesi oldu. İsveç, ABD, Kanada ve İstanbul’da yaşamasına rağmen kendisi Mardin’de kalmayı tercih etti. Şimmeshindi, hiç okula gitmediği için Türkçe öğrenmedi ve okuma yazması yoktu. 

Çankaya Belediyesinin, ölümünün birinci yılında konuk ettiği, Mardin’in görsel tarihini evrensel simge ve motiflerle özgün yorumlarla resmetmiş Şimmeshindi’nin eserleri, 14 Mayıs’a kadar görülebilecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 18 yaşındaki Sıla Abalay öldürüldü

SONRAKİ HABER

Bizim mücadelemiz yaşam mücadelesidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...