01 Temmuz 2012 05:39

DHL işçisi mücadelede kararlı

Dünyanın en büyük lojistik firması olan DHL’nin 22 ülkede bulunan depolarında, toplam 275 bin işçi çalışıyor. Firma 2011 yılında 53 milyar avro ciro açıklayarak başarısını ilan etti.  İnsan binlerce insanın ortak emeği ile edinilmiş zenginlik karşısında böyle bir firmanın en azından yasalara uymasını bekliyor ama

DHL işçisi mücadelede kararlı
Paylaş
Sinan Ceviz

İSTİFA BASKISI

“Sendikadan istifa edin size yüzde 15 zam, gelin arkadaşlarınızdan çekiniyorsanız sizi eğitime götürüyoruz diyelim orada istifa edersiniz” gibi insan onuruna ve ahlakına yakışmayan teklif ve yöntemlerle işçilerin sendikadan istifa etmesi sağlanmaya çalışılıyor. İşverenin tüm çabalarına rağmen işçiler sendikalaşma yolunda kararlı.  

4 yıllık bir kadın işçi,“Ben şimdi gece vardiyasında çalışmaktayım. Bazı zamanlar 15-16 saat aralıksız çalıştığımız oldu. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı olmadı. Ne zaman ki haksızlıklara karşı ses çıkardık o zaman bir anda tavırları değişti. Biz hakkımız olanı istiyoruz, çalışma koşullarının ve ücretlerimizin düzeltilmesini istiyoruz. Bunun için de sendikaya üye olduk. Boş yere üzerimizde baskı oluşturmaya çalışmasınlar başarılı olamayacaklar” diyerek mücadelede kararlı olduklarını belirtti.

Bir başka işçi ise işverenin çabalarının başarısız olacağına değinerek şunları söyledi; “Biz yasaların bize tanıdığı bir hakkı kullanmak istiyoruz. İşyerinde taleplerimizi herkesin her kafadan bir ses çıkararak istediği değil, sendikamıza sorunlarımızı ilettiğimiz sendikamız üzerinden iletildiği bir düzen istiyoruz. Aslında bu işverenin de işine gelir, ama nedense bu hakkı kullanmamız engellenmek isteniyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar çabaları boşuna biz çıktığımız yoldan geri dönmeyeceğiz.”

DHL’de 2 yıldır çalışan başka bir kadın işçi ise “Burada bazen sabahlara kadar çalışıyoruz. İşyerinin bir kreşi dahi yok, birçoğumuz çocuk sahibiyiz ve ev çocuklarımızın yüzünü göremediğimiz oluyor. O kadar emek karşısında hakkımızı istediğimizde ise sanki suç işlemişiz gibi davranıyorlar. Biz sendikaya üye olduk, adam öldürmedik. Biz çalışma koşullarımızın düzelmesini istiyoruz bunun için sendikaya üye olduk bundan da artık geri dönmeyiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB Kongresi’nde ‘savaşa hayır’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Zana Erdoğan'la görüşmesini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...