01 Temmuz 2012 05:35

TTB Kongresi’nde ‘savaşa hayır’ çağrısı

Suriye’ye yönelik operasyonların konuşulduğu şu günlerde, Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) 62. Büyük Kongresi’nde; TTB de, katılımcı demokratik kitle örgütleri ve sendikalar da, Mecliste bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partiler de  ‘savaşa hayır’ dedi. Zırhlı araçlar ve uzun süren bir takiple geç

TTB Kongresi’nde ‘savaşa hayır’ çağrısı
Paylaş

DR. ERSİN ARSLAN UNUTULMADI

TTB, 62. Büyük Kongresi’ni dün Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde topladı.. Kongrede, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ve hükümetin doktorlara yönelik şiddeti destekleyen söylemlerinin kurbanı olan, bir hastasının yakını tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan unutulmadı. Slayt ile gösterilen Arslan’ın fotoğrafı ile hekimlerin, “Üzgünüz, kızgınız, öfkeliyiz, tepkiliyiz” sözleri de yayınlandı.  

‘SAVAŞA İÇERİDE DE, DIŞARIDA DA HAYIR!’

Açılış konuşmasını TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu yaptı. Bilaloğlu, kürtaj ve sezaryenin yasaklanma tartışmalarını başlatan Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” sözleri için, “Bu ifade hekimler ile halkı birbirine düşüren, düşman eden politikanın veciz bir ifadesidir” dedi. Bir doktorun ölümüne gelinen süreçte, sağlıkta şiddete yönelik sunulan öneriler ve araştırmaların AKP Hükümeti tarafından reddedildiğini belirten Bilaloğlu, şiddetin son bulması için TTB’nin mücadelesinin süreceğini söyledi. Tıp öğrencilerinin tutuklanmasını “Bilimin gözaltına alınması” olarak değerlendiren Bilaloğlu, “Tutuklanan çocuklar, sadece yoksul ailelerin değil, aynı zamanda yoksul Kürt ailelerinin çocuklarıdır” dedi.

Bilaloğlu’nun “Biz Türkiye’deki hekimler olarak içeride ve dışarıda savaşa hayır diyoruz” sözleri ise büyük alkış aldı.

KILIÇDAROĞLU: ‘HEKİM MUTLU DEĞİLSE, HASTA MUTLU OLAMAZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kongreye birçok CHP yöneticisi ve milletvekili ile birlikte katıldı. Kılçdaroğlu, konuşmasında, susturulmak ve korkutulmak istenilen bir ortamda sesini çıkaran TTB’yi tüm kurumların örnek alması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, hastaların yüzde 67’sinin sağlık hizmetinden memnun olduğunu iddia eden hükümetin bu söyleminin gerçekçi olmadığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Bu ülkede hekimler mutsuz. Hekimi mutlu olmayan bir toplumun hastası da mutlu olamaz. Siz hekimin sorunlarını çözeceksiniz ki, ondan sağlık bekleyeceksiniz” dedi.  

‘SURİYE KONUSUNDA DİKKATLİ OLMALIYIZ’

Savaşa karşı olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Biz savaşın maliyetini biliyoruz. Yakınımızda Irak’ta 4.5 milyon insan öldürüldü. Binlerce kadına tecavüz edildi” dedi. Kılıçdaroğlu, hükümeti “Suriye konusunda dikkatli olmalıyız” diyerek, uyarmakla yetindi. Hükümetin tepki gösterdiği, “taşeron” kelimesini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, “taşeron denilince kızıyorlar. Taşeron başkasının işini yapmaktır. Bir meslektir. Siz de batının egemen güçlerinin taşeronluğunu yapıyorsunuz” dedi.

Kongreye, CHP ve KESK’in yanı sıra aralarında TMMOB, DİSK, ÖDP olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)


‘KESK BAŞKANI LAMİ ÖZGEN: ‘12 EYLÜL’Ü YAŞADIM’

Serbest bırakıldıktan sonraki ilk etkinliğinde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen’e salondan alkışlarla büyük destek geldi. Dün ilk kez gazetemizde yer alan haberdeki bilgileri de konuşmasında doğrulayan Özgen, tıpkı darbe döneminde olduğu gibi, zırhlı araçlarla etrafı sarılarak, makineli tüfeklerle gözaltına alındığını ifade etti. Özgen, “Tüm bu saldırılara rağmen mücadelemizden geri adım atmadık. Bundan sonra da atmayacağız” dedi.

‘BU SUÇU BİRLİKTE İŞLEDİK’

Özgen, sorgulamalar sırasında KESK’in TTB, diğer odalar, sendikalar ile birlikte yaptıkları grev ve eylemlerin sorgulandığını ifade ederek, “Bize eylemler için hangi örgütlerden talimat aldınız diye soruldu. Bizim etnik kimliğimizden dolayı faaliyetlerimizi KCK ile ilişkilendirmek çok kolaydır” dedi.
Özgen, “Hükümet, mücadeleden korkusundan bizi engellemeye çalışıyor. Biz bu zulüm ve zorbalığa boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz” dedi. Özgen, salona gülerek, “Biz bu eylemleri sizlerle yaptık. Bu suçu da birlikte işlediğimizi bilmenizde yarar var” dedi. Özgen, KESK’in cezaevindeki 66 üye ve yöneticisine de selam gönderdi. Bu sırada salonda “KESK’li tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.


3 LİSTE BUGÜN YARIŞACAK

Kongrenin seçimleri bugün yapılacak. 3 listenin yarıştığı seçimlere, şimdiki Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu ve Genel Sekreter Feride Aksu Tanık da tüzük gereği aday olmadılar. Mevcut yönetimin desteklediği Etkin-demokratik TTB grubu listesinin yanı sıra, Hekimlerin Güç Birliği ve Türkiye Hekim Platformu adlı listeler de çıktı. 

ÖNCEKİ HABER

‘Babam ekmek parası için direniyor’

SONRAKİ HABER

DHL işçisi mücadelede kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...