01 Temmuz 2012 05:23

Suriye toplantısını, Suriyesiz yaptılar

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi 5 ülke, Arap Birliği üyesi 3 ülke ve Türkiye’nin dışişleri bakanları Suriye konusunu konuşmak üzere dün bir araya geldi.Toplantıda ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilc

Suriye toplantısını, Suriyesiz yaptılar
Paylaş

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi 5 ülke, Arap Birliği üyesi 3 ülke ve Türkiye’nin dışişleri bakanları Suriye konusunu konuşmak üzere dün bir araya geldi.
Toplantıda ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da hazır bulundu.
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın, Suriye konusunda toplantıya katılanlara bir sunum gerçekleştireceği ve Suriye’de geçiş sürecini hızlandıracak formüllerin gündeme geleceği belirtildi.
Toplantı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Clinton, önceki gün Rusya’da bir araya gelmiş ve Suriye’yi konuşmuştu. Bu ikili görüşmeden bir uzlaşma çıkmadığı ifade edilmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de Cenevre toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, bir anlaşmaya varılmasının “zor” olduğunu söyledi. Hague, “Bizim inandığımız şey Suriye’nin istikrarlı bir geleceğe sahip olması ve gerçek anlamda siyasi gelişme elde edilebilmesi için Esad’ın yönetimi bırakmasıdır” dedi.
Rusya’nın İran’ı da toplantıya katma girişimi ise başarısız oldu. Ancak Rusya ve ABD’nin görüşmesi sonucu, toplantı biter bitmez Annan’ın İran yönetimine bilgi vermesi yönünde uzlaşmaya varıldı.
Cenevre’deki toplantı, gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde hala devam ediyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Devlet ve toplum

SONRAKİ HABER

‘Babam ekmek parası için direniyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...