04 Mayıs 2017 12:32

Suriyeli mülteci kadınlarla ‘çocuk yaşta evlilik' paneli

Suriyeli mülteciler için çocuk yaşta evlilikler ve cinsel istismar büyük bir sorun olarak öne çıkarken konuya dair Ankara'da panel düzenlendi.

Paylaş

Suriye’de başlayan savaş sonrası milyonlarca insan doğup büyüdüğü toprakları bırakarak göç etmek zorunda kaldı. Bu savaştan en çok etkilenenlerse çocuklar ve kadınlar oldu.

Göçün en yoğun yaşandığı ülkelerin başında Türkiye geliyor ve Türkiye’deki mülteciler insani yaşam koşullarına ulaşabilmekten çok uzaklar.  Özellikle kadınlar ve çocuklar nitelikli sağlık, beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlara erişimde büyük sıkıntılar yaşıyor. Kadınlar ve kız çocukları açısından başka bir tehlike ise çocuk yaşta evlilikler ve cinsel istismar sorunu. Halen bütün dünyada can yakmaya devam eden erken evlilikler yüzünden tüm dünyada üç kadından birisi 18 yaşından önce evlenmekte. Eğer gerekli çalışmalar yapılmazsa 2050 yılında dünyada çocuk yaşta evlendirilmiş kadın sayısının 1.2 milyarı bulacağı söyleniyor.

Savaşın devam etmesiyle birlikte Türkiye’de sayıları her geçen gün artan mültecilere yönelik uluslararası örgütler ve Türkiye’deki demokratik kitle örgütleri bu konuda bazı ortak çalışmalar yürütüyor. Bu yakıcı sorunun çözümü konusunda Türkiye’de bulunan merkezlerden yararlanan mülteci kadınlar için farkındalık kazandırmak amacıyla Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR)  ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirildi. Çocuk Yaşta Evliliğe Karşı Farkındalık paneli yapılarak çocuk yaşta evlilikler sorununun hukuki boyutları, sağlığa etkileri ve dini yönü konunun uzmanlarıyla ele alındı. Panele katılan iki mülteci kadın da çocuk yaşta evlenmenin kendilerinde yarattığı travmayı ve bu konudaki deneyimlerini paylaştı.

Bu çalışmaya benzer çalışmalar, önümüzdeki günlerde UNFPA’nın desteklediği Hatay, Batman, Bursa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Gaziantep illerinde  uygulama ortakları ile birlikte gerçekleştirilecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürt kanallarını kapatma girişimine gazetecilerden tepki

SONRAKİ HABER

5 Mayıs 2017'de vizyona girecek filmler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...