04 Mayıs 2017 12:08

İş cinayetlerinde vahim artışlar var

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, Çalışma Bakanlığının, çalışanlardan yana karar alması gerektiğini ifade etti. 

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar yaptığı yazılı açıklamada iş cinayetlerindeki artışa dikkat çekerek, Çalışma Bakanlığının, çalışanlardan yana, sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB’nin görüşleri ekseninde karar alması gerektiğini ifade etti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı iki yılda bir güncellenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Oda Raporu’nu değerlendirdi.

İSG MEVZUATINI SERMAYE ÇIKARLARI BELİRLİYOR

Ülkedeki toplu iş cinayetlerine dönüşen iş kazaları ve meslek hastalıklarının, sermayenin azami kâr hırsı ve emek aleyhine politikalardan kaynaklandığına dikkat çeken Çakar, “Neoliberal serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağır oluşu, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasının başlıca nedenleri arasındadır” dedi.

İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası ile iş güvenliği uzmanlığı, hekimliği ve diğer sağlık personeline ilişkin yönetmeliklerin defalarca değiştirilmesine rağmen kazaların ve iş cinayetlerin artarak devam ettiğini ifade eden Çakar şöyle devam etti: “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, sorumlulukları işverenden çok uzmanlara ve hekimlere yüklemiştir. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin işyerlerindeki hizmet süreleri de sürekli düşürülmüştür. Amaç, uzman, hekim ve diğer sağlık personeli ile İSG önlemlerinin işverenlere maliyetinin düşürülmesidir. Bu personelin ayda 8 dakika, 12 dakika, 16 dakika gibi kısa sürelerle görev yaptığı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalması mümkün değildir.”

SÜREKLİ ARTIŞ VAR

SGK’nin her yıl, bir önceki yıl veya iki yıl öncesine dair iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistiklerini yayımladığını vurgulayan Çakar, “Bu nedenle raporumuzda 2015 yılı verileri değerlendirilmiştir. 2016 yılı verileri açıklandığında raporumuz yine güncellenecektir. SGK verilerine göre, 2012-2015 yıllarında iş kazası sayılarında sürekli artış görülmektedir. İş kazası sayısı 2012 yılında 74 bin 871; 2013 yılında 191 bin 389, 2014 yılında 221 bin 366, 2015 yılında 241 bin 547’dir. İş kazaları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,91 oranında; 2012’ye göre de yüzde 322,61 oranında artmıştır” dedi.

SGK’nin 2013, 2014, 2015 verilerinde meslek hastalıklarından dolayı ölümlerin hiç olmadığını ancak İSİG verilerine göre 2013’te en az 3, 2014 yılında en az 29, 2015 yılında en az 13 emekçinin meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğini dile getiren Çakar şu ifadeleri kullandı: “2015 yılı sonu itibariyle iş kazası sonucu ölümler dolayısıyla toplam 80 bin 267 hak sahibine ölüm geliri bağlanmıştır. Yıllar birleştirilip ortalamalar alındığında, ölümlerin açıklananın iki katı olduğu anlaşılmaktadır.”

İSG alanı ile ilgili ulusal politikaların oluşturulması ve işyerlerinde denetim üzerine alınan kararların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, diğer sosyal tarafların görüşlerini önemsemeden aldığını aktaran Çakar, “Gelinen vahim nokta göstermektedir ki, Bakanlık doğru kararlar almamaktadır. Konu sermaye güçlerinin çıkarlarına göre değil, çalışanlardan yana, sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB’nin görüşleri ve kamusal denetim ekseninde çözümlenmeyi beklemektedir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da binadan düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül sessizliğini bozuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...