30 Haziran 2012 10:33

Özel değil, sınırsız yetkili mahkemeler

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi, TMMOB Makina Mühendisleri Odasında, özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada ÖYM’lerin, darbe dönemini aratmadığı ve kaldırılması gerektiği söylendi. Terör mahkemeleri adı altında kurulması planlanan mahkemelerinse ÖYM&r

Özel değil, sınırsız yetkili mahkemeler
Paylaş

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi’nin Makina Mühendisleri Odasında ÖYM’lerle ilgili yaptığı açıklamada açılış konuşmasını yapan Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Şengül, Başbakanın ‘ÖYM’ler bizim hükümetimizde geldi. Biz istersek kalkabilir” sözlerinden kısa bir süre sonra ÖYM’lerin kaldırılacağı haberlerinin duyulmaya başlandığını dikkat çekerek, “Ancak hükümet yetkililerinin basına verdiği demeçlerden ÖYM’lerin kaldırılmasının bir demokratikleşme planı çerçevesinde gerçekleşmeyeceği hissediliyor. ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından bu mahkemelerin işlevlerini sürdürmek üzere terör mahkemelerinin kurulmasının planlandığının söylenmesi de bu savı güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

BU MAHKEMELER ŞOVENİSTTİR

Daha sonra söz alan Avukat Ercan Kanar, planlanan düzenlemenin, yönetenlerin tutuklama fabrikası gibi mahkeme denilen, doğal yargıyla hiçbir ilgisi olmayan aldatmacalardan ibaret olduğunu vurguladı. Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarını da hatırlatan Kanar, suç ve cezada bir değişiklik olmayacağını, yargılamanın aynı şekilde devam edeceğini aktardı. Kanar 2004’te sadece isim değişikliği yapıldığını hatırlatarak “Şimdi söz edilen değişiklik de sadece görünürde olan bir değişiklik. Eğer bir mahkeme somut bir olaya göre kuruluyorsa, o mahkeme özel mahkemedir, şovenist bir mahkemedir. Bu tür mahkemelerin doğal mahkemelerle ilgisi yoktur” şeklinde konuştu.

ÖYM’LER KALDIRILMALI

Daha sonra söz alan Avukat Özlem Gümüştaş, ÖYM’lerin AKP iktidarı döneminde kurulduğunu, ve yine aynı iktidarın döneminde kaldırılmak istendiğini belirterek, “Ergenekon, faili meçhuller iktidarı rahatsız ettiğinden yeni düzenlemeler peşine gidiyor” dedi. Toplumsal  muhalefetin, özgürlük ve adalet arayışında sorması gerekenin “İstenen nedir, doğal yargıya mı dönüş yapılıyor?​” sorusu olduğunu vurgulayan Gümüştaş, TMY’nin terör tanımının içine herkes girebilir. KESK, SDP, ESP, BDP, İHD’ye yapılan baskınlar bu tanımın içeriğini ortaya koyuyor. Kişilerin özgürlüklerini engelleyen TMY, ÖYM değişikliğe gerek duyulmadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

‘AKP’NİN PAKETLERİNDEN HAYIR GÖRMEDİK’

Halkların Demokratik Kongresi adına söz alan Sebahat Tuncel ise sözlerine “TMY ve ÖYM kaldırılsın” diyerek başladı. ÖYM’lerin AKP’yi koruyan bir araç haline geldiğini dile getiren Tuncel, “Devlete muhalif olan herkes tutuklanıyor. AKP’nin ileri demokrasisinden gördüğümüz KCK adı altında tutuklananlar, HES’lere karşı çıkanlar, parasız eğitim için pankart açanlar, ana dilde eğitimi savunanlara uyguladığı demokrasidir” dedi. Tuncel, Türkiye’ye demokrasi gelmesi için ÖYM’lere kesinlikle gerek olmadığını söyleyerek, “Bugüne kadar AKP’nin bir umut yaratma adına oluşturduğu paketlerden bir hayır görmedik. Kürt sorunu çözülmeden demokratik bir hukuk olmayacaktır. AKP güçlüdür diye bir çekincemiz yok, ondan daha güçlü olan bizim birliğimizdir” ifadelerini kullandı.

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, özgürlük sorununu çözemeyen ülkelerin yeni mahkemeler icat ettiğini ifade ederek, “Biz de şu an öyle bir durumdayız. Bu tür mahkemeler faşizan bir zihniyet üzerine kurulmuştur. ÖYM’yi revize etmek AKP’nin kendi durumunu kurtarmak içindir” diye konuştu.

Emekçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emre Öztürk de, AKP’nin 1950’nin zihniyetiyle hareket ettiğini söyledi.

HDK Yürütme Kurulu Üyesi Günay Kubilay, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek ve SDP Genel Başkan Yardımcısı Sevil Güneş’in de katıldığı açıklamada 2 Temmuzda Silivri’de görülecek KCK duruşmasına da çağrı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üç direniş üç ziyaret

SONRAKİ HABER

'Operasyonlar, doğru yaptığımızın göstergesi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa