Demirtaş'ın yasaklanan şiiri Meclis'te okundu

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Selahattin Demirtaş'ın yasaklanan şiirini Meclis Genel Kurulu'nda okudu.

03 Mayıs 2017 16:51
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı “Bulaşıcı Cesaret” şiirinin “örgüt propagandası” iddiasıyla Mardin’de saklanmasına tepki göstererek, yasaklanan şiiri Meclis kürsüsünden okudu.

Yıldırım, Meclis Genel Kurulu’nda partisinin araştırma önergesi üzerinde konuştu. HDP eş genel başkanlarının 7 aydır tutuklu olduğunu belirten Yıldırım, tutukluluğa gerekçe dosyaların mahkeme tarihlerinin hala belli olmadığını söyledi.

Yıldırım, “Biz böyle bir yargıya tarafsız ve bağımsız yargı diyeceğiz. Biz böyle bir yargıya hukuk kurumu ve saygı duyulacak kurum olarak bakacağız ve bizden bu beklenecek. Hiç kimse kimseyi kandırmasın” dedi.

‘KEYFİ KARARLA YASAKLANDI’

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın yazdığı “Bulaşıcı Cesaret” adlı şiirinin yasaklanmasını gündeme getiren Yıldırım, şunları söyledi: “Demirtaş’ın ‘Bulaşıcı Cesaret’ adıyla yazmış olduğu şiir Mardin’de Merkez ve Dargeçit ilçesinde bir mahkeme kararı olmaksızın, bir savcılık kararı olmaksınız emniyetin keyfe-keder kararıyla, açık söylüyorum, küstahça toplatılmıştır. Resmî yazı istedik, bugün ulaştı bize. Dargeçit Emniyet Müdürlüğü diyor ki: ‘Cumhuriyet başsavcılığının filan tarih, filan saatli cumhuriyet savcısıyla yaptığımız görüşmeye binaen…’ Böyle bir hukuk var mı? Bir polis müdürü ile bir savcı oturup bir kahvede çay içecekler, yazılmış bir şiiri yasaklayacaklar. Bu hangi ülkede biliyor musunuz? Bir şiir okuduğu için -kendisi şiir yazmamış zaten- tutuklanmış bir kişinin Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede.”

‘UTANÇ DUYUYORUM’

Yıldırım, bu sözlerinin ardından Demirtaş’ın “Bulaşıcı Cesaret” isimli şiirini Meclis kürsüsünden okudu. Mahkeme ve savcılık kararı olmadan bir yasaklamanın söz konusu olamayacağını belirten Yıldırım, “Bir polis isteyecek, ‘İndirin o şiiri, o şiir yasak’ diyecek. Karar yok. Savcılık? ‘Ben sadece onunla bir görüştüm’ diyecek. Böyle bir ülkeden siz gurur duyuyor olabilirsiniz. Ben kendi ülkem adına, demokrasinin bu kadar ele ayağa düştüğü bu ortamda bu ülkenin anti demokratizminin vardığı noktadan maalesef üzülerek söyleyeyim, utanç duyuyorum” dedi.

Demirtaş'ın “Bulaşıcı Cesaret” başlıklı şiiri şöyle: 

"Çıt çıkmasın diyecekler 
Renk olmasın diyecekler
Gülerek isyan etmişsin
Gül açmasın diyecekler
Gülelim o zaman
Öksüz kalmasın isyanın
Suçsa suç kardeşim
Gülüşü solmasın insanın

Gün doğmasın diyecekler
Umuda silah çekecekler
Koşarak isyan etmişsin
Suçu sana yükleyecekler
Koşalım o zaman
Yalnız kalmasın isyanın
Suçsa suç kardeşim
Tepesini attırmayın insanın" (DİHABER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Öğretmenime dokunma' eylemine 301'den soruşturma

SONRAKİ HABER

UNESCO, İsrail’i ‘işgalci güç’ olarak tanımladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...