03 Mayıs 2017 14:19

Hizbullah’tan Hamas’a ‘şehitlerin kanını sattınız’ tepkisi

Hamas'ın 1967'deki sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini kabul etmesine, Lübnan'daki Hizbullah hareketinin iki numaralı ismi ateş püskürdü.

Paylaş

Lübnan’daki Hizbullah hareketinin iki numaralı ismi Naim Kasım, 1967 sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini kabul eden Hamas’a ateş püskürdü. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın yardımcısı Kasım, Hamas’ın açıkladığı yeni vizyonunu içeren siyaset belgesini değerlendirdi. Lübnan’da Filistinli bir grupla bir araya gelen Kasım, İsrail’in topraklarını üç katına çıkarmayı başardığı Altı Gün Savaşı öncesindeki Filistin sınırlarını kabul eden Hamas’a tepki gösterdi ve Hamas’ın Akdeniz’den Ürdün Nehri’ne kadar olan bölgeyi özgürleştirmesi gerektiğini söyledi.

“Filistin’i ikiye ayıran direnişle (Hamas’la) ayrışıyoruz. Şehitlerin kanını toprak karşılığında satan direnişle ayrışıyoruz” diyen Kasım, Filistinlilerin, bugünkü İsrail sınırları içinde kalan eski evlerine dönmesi gerektiğinin de altını çizdi.

HAMAS NEYİ DEĞİŞTİRDİ?

Bugün Gazze yönetimini elinde bulunduran Hamas (İslam Direniş Hareketi) 1988’deki kurucu sözleşmesinde değişiklikler yapacağını açıkladı. İlk dikkat çeken açıklamanın Katar’da yapılması oldu. Önceki gün yapılan açıklamada Hamas lideri Halid Meşal, 1967 sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini destekleyeceklerini söyledi. El Cezire’nin haberine göre Meşal, “Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil Siyonist projeyle olduğunu vurgular” ifadelerini kullandı. 

Hamas, önceki sözleşmesinden farklı olarak kendisine getirdiği yeni tanımda “Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) bir kanadı olduğu” ifadesine yer vermedi. 1988 sözleşmesinde Hamas, Müslüman Kardeşler’e bağlılığını bildiriyor ve amaçlarının, “tarihi Filistin’in her köşesinde bir İslam devleti kurarak İsrail’i yok etmek” olduğunu söylüyordu. 

Yine kuruluş belgesinde mücadelenin “Müslümanlar ve Yahudiler arasında” olduğu vurgusu yer alıyordu. 

Öte yandan 42 maddeden oluşan yeni belge için Meşal, Hamas hareketinin “yeniliklere açık olduğunun kanıtı olduğu” yorumunu yaptı. .

ABBAS’IN ABD ZİYARETİNİN HEMEN ÖNCESİNDE 

2007’den bu yana Gazze Şeridi’nde yönetimde olan Hamas’ın yeni siyaset belgesi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Washington’ı dünkü ziyaret etmesinin ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yeni bir İsrail-Filistin barış süreci için hazırlanmasının öncesinde duyuruldu.

Öte yandan İsrail Başbakanlık Sözcüsü David Keyes, Hamas’ın yeni belgesini “ciddiye almadığını” söyledi. Keyes, “Kendi televizyon kanallarında, okullarında ve camilerinde halklarına İsrail’i yok etmelerini söylüyorlar” dedi.

HAMAS BU DEĞİŞİKLİĞİ NİYE YAPTI?

BBC’nin haberine göre bir süredir Hamas’ın Filistinli siyasi hareketlerin şemsiye örgütü olan Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) girmeye çalışıyor. 

Bu arada Hamas’ın siyasi haritasının değiştirmesinde İsrail ile ilişkileri “normalleştiren” AKP Hükümetinin olabileceği de tartışılıyor. Birgün’e konuşan Ortadoğu Uzmanı, Yazar Faik Bulut, “Yeni siyaset belgesinde Türkiye’nin de çok büyük etkisi oldu. Türkiye, Hamas’a sahip çıkmasının en önemli nedenleri arasında İsrail’e şunu demek istiyordu: Biz bunu uysallaştırırız ve varlığını kabul etmeye yönünde bir politikaya ikna ederiz. Sonra araya Mavi Marmara girdi. Mavi Marmara’dan sonraki barış döneminde Tel Aviv’deki Türk büyükelçisi Hamas’ın radikal çizgisini benimsemediğine yakın demeç verdi. Bunlar göz önünde bulundurulmalı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın Hentbol Süper Liginde şampiyonu 0.3 puan belirleyecek

SONRAKİ HABER

Yarkadaş, AKP'li olan ve hakim yapılan 30 yeni ismi açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...