03 Mayıs 2017 10:24

Basın karnesi: Türkiye'nin karnesi zifiri karanlık

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde, Nisan ayında basın alanında yaşanan hak ihlalleri karnesini açıkladı.

Paylaş

Diyabakır'da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye'de gazeteciler üzerindeki baskılara dikkat çeken Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 168 gazetecinin tutuklu bulunduğu Türkiye'de basın karnesinin “zifiri karanlığa” dönüştüğüne vurgu yaptı. 

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla İHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla Nisan ayı basın hak ihlalleri raporunu açıkladı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, demokrasinin temel ölçütü olan basın özgürlüğünün çağın en büyük sorunu olarak durduğunu ifade etti. Türkiye’de basının özgür olmadığını, 2017’de gazetecilerin öldürüldüğü, baskı altında tutulduğu, işkence, gözaltı, tutuklama, işten atılma ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Boltan, 15 Temmuz sonrasında ise iktidarın, muhalif basını ve gazetecileri susturmaya doymadığını anlattı.

168 GAZETECİ TUTUKLU

Boltan, “Geldiğimiz nokta hiç de iç açıcı değil. Türkiye’nin basın karnesi zifiri karanlığa dönüşüyor. Nisan ayı da ihlallerle dolu geçti. Gazeteciler yine gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı, engellendi, saldırıya uğradı, sınır dışı edildi. Tutuklu gazeteci sayısında dünya lideri olan Türkiye’de hala 168 gazeteci tutuklu bulunuyor. Sırf iktidarla aynı düşünmedikleri için ‘terörist olmak’ ile suçlanan gazeteciler, 2017’nin 3 Mayıs’ını demir parmaklıklar ardında karşılıyor" dedi.

"Basın özgürlüğü konusunda çok söz söylenebilir, ancak var olan tablo çok söze gerek bırakmıyor" diyen Boltan, ÖGİ'nin Türkiye’de Nisan ayında basın alanında yaşanan hak ihlalleri raporundaki verileri şöyle sıraladı: 

* 13 gazeteci gözaltına alındı.

* 2 gazeteci tutuklandı.

* 53 gazeteci hakkında dava açıldı.

* 33 gazeteci yargılandı.

* 8 gazeteciye toplam 15 yıl 1 ay 14 gün hapis, 147 bin TL para cezası verildi.

* Wikipedia ve 3 haber sitesi toplam 10 kez Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime engellendi.

* 1 haber sitesi ve 1 dergi binasına baskın düzenlendi, arama yapıldı.

* 1 gazeteci sınır dışı edildi.

* 689 saylı KHK’yle 1 gazete ve 1 dergi kapatıldı.

* Haber takibi yapan 3 gazeteci yaralandı.

* 1 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazetecinin evi kurşunlandı.

* TSK’nin hava harekatı ve top atışlarında Şengal ve Rojava’da bulunan 3 radyo binası yıkıldı.

* Tutuklu 1 gazeteci serbest bırakıldı.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL'

Bu tablonun bu coğrafyaya yakışmadığını belirten Boltan, son olarak şunlar kaydetti: "Gazetecilik suç değil, asla olmamalıdır. Toplumun haber alma hakkı kısıtlanamaz, hakikat taşıyıcısı gazeteciler derdest edilemez. Basın üzerindeki baskıların son bulması ve tüm tutuklu gazetecilerin özgürlüğüne kavuşması umuduyla, başta tutuklu gazeteciler olmak üzere tüm meslektaşlarımızın 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun."

ÖNCEKİ HABER

Eraslan: Küçük, resmi görüşü seslendirdiği için tedirginim

SONRAKİ HABER

Minibüsün çarptığı yol işçisi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa