03 Mayıs 2017 09:20

EMEP Kocaeli İl Örgütü: Ekmek zammı geri çekilmelidir

Kocaeli’de ekmeğe gelen zamma ilk tepkiyi Emek Partisi gösterdi. İl Başkanı Arzu Erkan tarafından yapılan açıklamada, hükümet eleştirildi.

Paylaş

Kocaeli’de ekmeğe gelen zamma ilk tepkiyi Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü gösterdi. 

EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, ekmeğe gelen zamma dair açıklama yaptı. “Zaten kıt kanaat geçinen vatandaş, bu zamla daha da zor geçinecek duruma getirildi. Asgari ücretli bir ailenin mutfak masrafları ve diğer giderleri de düşünülerek ekmek fiyatları bir an evvel düşürülmelidir” diyen Erkan, Hükümeti eleştirdi. 

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan’ın yazılı açıklaması şöyle: 

“2 Mayıs itibariyle Kocaeli’de; İzmir, Çanakkale ve Balıkesir ile aynı anda ekmeğe yüzde 25 zam yapıldı!

İlimizde bir yıl önce ekmeğe uygulanan ve Valilik kararıyla geri alınan yüzde 25'lik zam, Kocaeli Fırıncılar Odası kararıyla yeniden yapıldı. Önceki gün fırınlara bildirilen zamlı tarifelerle, 2 Mayıs’tan itibaren ekmek 1 lira 25 kuruştan satılmaya başlandı. Fırınlara ekmek almaya gelen vatandaşların birçoğu ise yeni tarifeleri ekmek aldıkları anda öğrendi. 250 gramlık ekmek almak için kasaya 1 TL veren vatandaşlardan işletmeciler 25 kuruş daha istedi. Yani yaklaşık7aydır 1 liraya yediğimiz ekmek, tekrar yüzde 25 zamlanmış oldu. 

Peki, biz emekçilerin gelirinde ne değişti de en temel gıda maddemiz olan ekmeğe tekrardan zam yapıldı?

‘YARI AÇ, YARI TOK YAŞIYORUZ!’

Hiçbir şey değişmedi! Türk-İş’in açıkladığı son verilere göre, Nisan ayı itibariyle; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 1.518 TL oldu! Asgari ücretin bile bu sınırın altında olduğunu düşündüğümüzde yarı aç, yarı tok yaşıyoruz! Üstüne üstlük TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon yıllık yüzde 11.87'ye çıkarak son 9 yılın zirvesine ulaştı! Böyle bir ortamda ekmeğe yapılan zam kabul edilemez!

Gelin kısa bir hesap yapalım: 4 kişilik bir ailenin günde en az 5 ekmek tükettiğini düşünelim. Ekmek 1 lira iken günlük 5 liraya aldığı ekmeği şimdi o aile 6 lira 25 kuruşa alacak, yani 1 lira 25 kuruş fazla ödemiş olacak. Bu bir günlük fark fazla görünmeyebilir ama aylık olarak düşündüğümüzde 37 lira 50 kuruş yapıyor. Belki bir elektrik veya su faturası kadar ücreti sadece ekmek zammı için ödeyeceğiz, bunu kabul etmiyoruz! 

‘GÜYA TARIM ÜLKESİYİZ AMA…’

Kuru fasulyeyi bile Çin’den, Hindistan’dan ithal eder duruma geldik. Güya tarım ülkesi olmakla övünürüz ama kuru fasulye ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması için kararnameleri imzaya da açarız, kırmızı biberde de gümrük vergisinde indirime gideriz. Biliyorsunuz; nohut ithalatında gümrük vergisi Mart ayındanTemmuz ayına kadar geçerli olacak şekilde sıfırlanmıştı.

Hal böyleyken ekmeğe zam konusu yeniden önümüze geldi. Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, artan maliyetler nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek, zam talebinde bulunduklarını ifade ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu ise, un fiyatlarında meydana gelen artıştan şikâyetçi. Fırıncıların giderleri de ortadayken yetkililer neden bu duruma bir el atmıyor? 

Zaten kıt kanaat geçinen vatandaş, bu zamla daha da zor geçinecek duruma getirildi. Hemen hemen her şeye teşvik veren, patronların yararını düşünen Hükümet neden biraz da olsun kendi vatandaşını düşünmez?  Verdiği teşviklerle övünen, hatta bunu seçim malzemelerine dahi dönüştüren Hükümet,üreticilerin sorunlarını ivedilikle çözsün, emekçiler mağdur edilmesin. Asgari ücretli bir ailenin mutfak masrafları ve diğer giderleri de düşünülerek ekmek fiyatları bir an evvel düşürülmelidir.” (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mölleby: HDP’liler için İsveç girişimde bulunmalı

SONRAKİ HABER

İzmir'de öğrenciler zorla tarikat sohbetlerine gönderiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa