3 Mayıs 2017 09:48

Adana’da betonlaşmaya kurban edilen tarım topraklarına Güney Kuşak Bulvarı ile 22 bin 500, Çukurova Bölgesel Havalimanı projesi ile 8 bin 700 dekar olmak üzere 31 bin 200 dekar (31 Milyon 200 bin metrekare) toprağının ekleneceği uyarısında bulunan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, bu projelerin tarıma büyük darbe vuracağına dikkat çekti. 

Adana’nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerini kapsayan, kent merkezinin batısında, Büyük Dikili Otoyol Kavşağı’ndan başlayıp doğuda D-400 İncirlik Kavşağı’na kadar olan bölgede yer alan Güney Kuşak Bulvarı’nın Adana tarımının kalbine bıçak gibi saplanacağı uyarısında bulunan Tümer, uzmanların alternatif güzergah belirlemelerine rağmen 2009 yılından bu yana gündemde olan Güney Kuşak Bulvarı’nın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandıktan sonra Valilik İl Koordinasyon Kurulu’nda iki bilim insanı üyenin reddetmesine rağmen oy çokluğuyla geçmesinin yanlışlığına işaret etti.

‘HARİTA UYGULAMALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Toplamda 2 milyon metrekare alana tekabül eden tarım toprağının yapılacak bulvarla ikiye bölüneceğini ardından yapılaşma baskısıyla beton bloklara teslim edileceğini kaydeden Tümer, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ekolojik ve ekonomik kayıplara meydan vermemek, gelecek nesillerin gıdaya erişimini sağlamak adına harita uygulamalarını gözden geçirmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Bakanlar Kurulu’nca ‘Büyük Ova  Koruma Alanı’ olarak ilan edilen alanda sadece buğday yetiştirilse dahi yılda 18 bin ton buğday üretimi yapılabilecek bir alan olduğunu dile getiren Tümer, “Çukurova'da yılda en az iki ürün alınabilmektedir. Tarım ürünü ihraç eden ülke durumundan ithal eden ülke konumuna geldik, bu bile bu tarım arazilerinin kurtarılmasının önemli olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

‘ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANININ YERİ SULU MUTLAK TARIM ARAZİSİDİR’

Mersin ili Tarsus ilçesi Kargılı, Karsavran, Çiçekli, Çağbaşı ve Ballıca köyleri arasında kalan ve 8 bin 700 dekar alan üzerinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da onarılmaz yanlışlara gebe olduğunu ifade eden Tümer,  havalimanı etrafında oluşturulacak yapılaşma nedeniyle de en az inşaat alanı kadar tarım arazisini bitireceğini vurguladı. 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından 1982-1985 yılları arasında yapılan ve ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılacağı arazileri içine alan detaylı toprak etüd ve haritalama çalışması sonucunda sulama altyapısının tamamlandığını ifade eden Tümer, “Havalimanının yapılması planlanan araziler sulu tarım koşullarında yılda 2-3 defa ürün alınabilecek şekilde tarıma elverişlidir. Küresel ısınma nedeniyle, sulu tarım alanlarının öneminin daha da arttığı günümüzde söz konusu alanda sulama suyunun yeterli olması ve sulama altyapısının mevcut oluşu, alanın tarım arazisi olarak önemini daha da arttırmaktadır” diye konuştu.

‘TARIM DIŞI KULLANILAMAZ’

Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ilgili maddelerinde yapılan tanımlara göre söz konusu alanların korunması gereken yerlerden olduğuna vurgu yapan Tümer, hava limanı yapılacak alandaki kil nedeni ile yapılacak pist ve binaların mutlak hasar görebileceğini söyledi. Tümer, Tarım topraklarının korunması için Valilik, DHMİ, belediyeler ve ilgili kurumların üniversiteler ve tarım paydaşlarıyla zaman geçirmeden bir araya gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  (Adana/EVRENSEL)
 

Evrensel'i Takip Et