02 Mayıs 2017 11:30

Stuttgart 1 Mayıs'ında ırkçılık karşıtlığı sesi yükseldi

Almanya'nın işçi kentlerinden Stuttgart'ta coşkulu geçen 1 Mayıs yürüyüş ve mitinginde ırkçılık karşıtlığı vurgusu öne çıktı.

Paylaş

Metal alanında çalışan işçi sayısı ile Almanya’nın en önemli kentleri arasında yer alan Stuttgart’ta 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi coşkulu geçti.

IG Metal Sendikası Genel Başkanı'nın burada ana konuşmacı olmasını dikkate alan sendikacılar fabrikalardan yoğun katılım için çaba sarfettiler. 

1 Mayıs sabahı saat 09:00'dan itibaren yürüyüşün başlangıç noktası olan Marienplatz Meydanı dolmaya başladı. Bir yanda dans edenler, diğer yanda halay çekenler havanın yağışlı olmasına aldırış etmeden coşkularını ifade ettiler.

En önde kızıl giysileriyle müzik gurbu Banda Maracatu’nun ritmi eşliğinde saat 10:00'da yürüyüş başladı. 4 bin kişinin katıldığı mitingde; ırkçılığa karşı dayanışmayı öne çıkaran pankart ve dövizler dikkat çekti. Sağlık çalışanları ise Ver.di sendikasının başlatmış olduğu kampanya pankartı ile bu alanda duyulan çalışan ihtiyacı ve ücretlerin denkleştirilmesi için imza topladılar.

'IRKÇILIĞA YER YOK'

Stuttgart belediye binası önündeki alanda gerçekleşen mitingde DGB, Ver.di ve IG Metal sendikaları temsilcileri konuşma yaptılar. 
IG Metal Genel Başkanı Jörg Hoffman, konuşmasında Almanya’da zengin ile yoksullar arasındaki uçurumun daha da belirginleştiğinin, adil bir dağılımın olmadığının altını çizdi. Son yıllarda artan ırkçılığa vurgu yaparak sendikalarda ve hayatın her alanında "Irkçılığa yer yok" dedi.

Sendikalar ile Türkiye’li grupların ortak talepleri öne çıkarma, işçi ve emekçilerin birliğini perçinleme tutumundan uzak durmaları her yıl hoş olmayan görüntülere de neden olmakta. Miting alanına gelindiğinde otonom gruplar ve Türkiye’li örgütler bu kez ayrı bir ‘’Devrimci 1 Mayıs’’ yürüyüşü yaptılar. 400 kişinin katıldığı ‘’Devrimci 1 Mayıs’’ yürüyüşünde zaman zaman polisle gerginlikler yaşandı.

DİDF, uzun yıllardır 1 Mayıs’larda işçilerin birliği ve mücadelesi için ortak hareket etmeye özel önem verdiklerini ve ayrı yürüyüş yapma veya ayrı bloklar oluşturma gibi tutumlardan uzak durmak gerektiği açıklamasını yaptı. Bu türden tutum ve yaklaşımların emek hareketine yarardan öte zarar verdiğini belirten DİDF üyeleri, 1 Mayıs mitinginin ardından bazı sendikacılarla birlikte Clara Zetkin-Haus’a giderek ordaki etkinliğe katıldılar. (Stuttgart/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kilis'te sağanak etkili oldu: Ev ve işyerlerini su bastı

SONRAKİ HABER

Lisede, evliliği teşvik eden etkinlik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...