31 Mart 2011 13:43

YÖK, Eğitim-Sen ve ÖÜD’yi STK’dan saymıyor

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan önümüzdeki hafta YÖK’ün yapılandırılmasıyla ile ilgili sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yapacaklarını söyledi. Ancak bu toplantıya ne Eğitim-Sen ne de Öğretim Üyeleri Derneği davet edildi.Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre YÖK’ün yeniden

YÖK, Eğitim-Sen ve ÖÜD’yi STK’dan saymıyor
Paylaş

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan önümüzdeki hafta YÖK’ün yapılandırılmasıyla ile ilgili sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yapacaklarını söyledi. Ancak bu toplantıya ne Eğitim-Sen ne de Öğretim Üyeleri Derneği davet edildi.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre YÖK’ün yeniden yapılandırmasıyla ilgili görüşülecek sendika, meslek örgütleri ve dernekler arasında üniversite dernekleri Eğitim Sen yok. YÖK’ün görüşeceği örgütler Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vb. YÖK’ün sivil toplum kuruluşlarından anladığı işveren kuruluşları.

Konuyla ilgili Öğretim Üyeleri Derneği (ÖÜD) Başkanı İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, YÖK’ün kendileri dahil 13 üniversite derneği ile yeni yapılanma ile ilgili görüşmeyi düşünmediğini söyleyerek, konuyla ilgili komisyon kurduklarını belirtti.

YÖK’ü arayıp kimlerle görüşeceklerini sorduğunu anlatan Yeşildere, “TÜSİAD, TOBB vb. dediler. YÖK’ün sivil toplum kuruluşu ve derneklerden anladığı işveren kuruluşları. Bizimle ya da üniversite dernekleriyle görüşmeyi düşünmediklerini söylediler. ‘Siz de görüşlerinizi sunun’ dediler. Elimizde taslak bile olmadan nasıl görüş sunabiliriz ki” dedi.

Yeşildere, ünversitelerin kendi işlerini kendilerinin yapabilmesini, YÖK’ün de merkez konumundan kalkarak koordinasyon merkezi olması gerektiğini söyledi.

‘YÖK, ÜNİVERSİTELERİ SERMAYEYE AÇIYOR’

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı Yard. Doç. İsmet Akça, kendilerine de bir davet gelmediğini, bunun da şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Sendika olarak YÖK ile ilgili komisyon kurduklarını söyleyen Akça, “YÖK üniversiteleri toplumla bütünleştireceğine sermayeye açıyor. TÜSİAD’’la görüşmek istemesi de bunu gösteriyor” dedi.

YÖK’ün yeniden yapılandırma söylemindeki “özerklik” kavramının mali özerklik olduğunu söyleyen Akça, “Mali özerklikle kamu kaynaklarını kısarak, üniversiteleri şirketi gibi para kazanan kurumlara çevirmek istiyorlar. Bizim istediğimiz özerklik, üniversitelerin demokratik katılımla kendilerini yönetmeleridir” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu buluşa üzülünür mü sevinilir mi?

SONRAKİ HABER

9 fakülteye dekan ataması yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...