01 Mayıs 2017 17:34

Çanakkale'de 1 Mayıs: Kıdem tazminatıma dokunma!

Çanakkale’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında kiralık işçiliğe, kıdem tazminatına yönelik saldırılara ve taşerona tepki öne çıktı.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Çanakkale

Çanakkale’de Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs için Eski Salı Pazarı’nda buluştu. 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik ve Mücadele Günü’nde bir araya gelen Emek ve Meslek örgütleri, siyasi partiler ve dernekler renkli görüntüler oluşturdu.

Yaklaşık bin 500 kişi saat 13.00'da yürüyüşlerine başladı. Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşte “Sözleşmeli köle olmayacağız”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Yaşasın laik, bilimsel, demokratik eğitim” sloganları atıldı. 1 Mayıs'a katılan işçiler 'Sendika, sigorta, 8 saat iş günü', 'Taşerona hayır', 'Kıdem tazminatıma dokunma' sloganları eşliğinde miting alanına yürüdü. İşçilerin iş güvencesini ortadan kaldıran kiralik işçiliğe tepki gösterdi. 

DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve siyasi partilerin düzenlediği miting mücadelede hayatını kaybeden işçiler ve emekçiler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. KESK Çanakkale Dönem Sözcüsü Yakup Taş konuşmasına şaibeli referandum vurgusuyla başladı. Taş, tek adam rejiminin, OHAL ve KHK’lerle işçileri ve emekçileri zapturapt altına almak istediğini ifade etti.

‘SERMAYE İÇİN DİKENSİZ GÜL’

Taş, ülkenin tüm kaynaklarını teşvik paketleriyle sermayeye aktarıldığını belirterek, Grevlerin her fırsatta yasaklandığını, yandaş sendikaları örgütleyip sermaye için dikensiz gül bahçeleri oluşturacak yeni uygulamaların önünün açıldığını ifade etti. Taş kıdem tazminatına göz konmasına, 657 sayılı kamu emekçilerinin iş güvencesini sağlayan yasayı da değiştirerek, sözleşmeli, performansa dayalı, esnek kuralsız, işten atmaların önünü açan yeni uygulamalarla tepki gösterdi. KHK ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açığa alınan veya ihraç edilen kamu emekçileri için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'ya çağrıda bulunan Taş, "İlimizde yaşanan bu hukuksuzluklara derhal son verilmesini talep ediyoruz" dedi.

'İŞSİZLİK KADER DEĞİL'

İşsizliğin kader olmadığını vurgulayan Taş, "Tüm emekçilerin yaşamlarını sürdürecekleri, üretime katıldıkları, güvenceli bir çalışma yaşamı istiyoruz" dedi.

Taş, iş cinayetlerinin göz göre göre geldiğini vurgulayarak, "İş cinayetlerinin sona ermesi için adımlar atılmalı. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işçilerce koordine edilecek bir bağımsız kurullarca verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

‘MÜLTECİLER PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKILDI”

Taş, mültecilerin ucuz iş gücü olarak patronların insafına terk edildiğini belirterek, “Sermayeye yeni sanayi bölgesi diye Güney Marmara, Bursa- Çanakkale hattı gösterilerek verimli tarım alanlarımızın yok edilmesinin, havamızın, suyumuzun, toprağımızın kirletilmesinin önü açılmıştır.  Kazdağları altın madencilerine havale edilerek yok edilmek istenmektedir” şeklinde sürdürdü.

‘BİZ BİRLEŞİRSEK YARINIMIZ UMUT OLUR’

Taş, “AKP'nin bizleri bölmek, parçalamak için kullandığı din istismarcılığına, milliyetçiliğe, mezhepçiliğe prim vermeden, sınıf kardeşleri olarak birleşmeliyiz. Biz birleşirsek yarınımızın umudu çocuklarımıza daha yaşanılası bir ülke armağan edebiliriz” diyen Taş, “Biz birleşirsek  barış  olur, çocuklarımız, gençlerimiz ölmez, anaların göz yaşı diner, yaşam olur, umut olur. Biz birleşirsek  dünya yerinden oynar” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmanın ardından Dina Etnik Ensemble Grubu, söyledikleri şarkılardan Düzgün Baba şarkısını 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren 101 yurttaşa ve Ercan Adsız'a adadılar.

Miting, halaylar ve horonların ardından son buldu. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun kazandı: Taş ocağının ruhsatı iptal edildi

SONRAKİ HABER

Amsterdam'da 1 Mayıs kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...