01 Mayıs 2017 11:17

Eskişehir’de 5 yıl aradan sonra ortak 1 Mayıs

Eskişehir’de işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs 5 yıl aradan sonra ilk kez ortak kutlandı.

Paylaş

Eskişehir’de 1 Mayıs alanı Sıhhiye Meydanı oldu.  Sakarya Caddesi girişsinde bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. 

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu, Eskişehir Tabip Odası tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları CHP, EMEP, Halk Evleri’nin aralarında bulunduğu siyasi partiler de katıldı. 

Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleşecek kutlamalar için işçi ve emekçiler Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Kitle Sakarya Caddesi’nden Sıhhiye Meydanına kadar yürüdü. Alkış, ıslık, düdük ve davul zurna eşliğinde yürüyen işçiler ve emekçiler, sık sık slogan atarak taleplerini dile getirdi.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Okan Cemal Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt da 1 Mayıs’ta alana çıkara işçi ve emekçilerle bir araya geldi. 

Sıhhiye Meydanı’nda kurulan sahnede ilk konuşmayı 1 Mayıs Tertip Komitesi üyelerinden Türk İş İl Temsilcisi Necat Kılıç yaptı. 1 Mayıs’ın işçi sınıfının mücadele ettiği kazanımlarıyla, kararlığıyla dayanışmasıyla anlamlı kıldığı bir gün olduğunu söyleyen Kılıç,  insanca çalışmak ve yaşamak istediklerinin altını çizdi. Kılıç, “Taşeronda güvencesiz, kuralsız bir şekilde çalışarak ucuz iş gücü olmak ve can vermek istemiyoruz. Bizler haram lokma yemeden yaşam mücadelesi verenleriz. İnsanların huzur içinde kardeşçe yaşadığı bir dünya hayal edenleriz. İnsanların hür içinde kardeşçe yaşadığı bir dünya hayal edenleriz” dedi.

'GÜVENCESİZLİK YAYGINLAŞIYOR, İŞ CİNAYETLERİ BİTMİYOR'

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı da  1 Mayıs’ın mücadelenin bayraklaştığı bir gün olduğunu kaydetti. Kapitalizmin insanlığı büyük bir karanlığa mahkum ettiğini dile getiren Arı, “Emperyalist ülkelerin yöneticilerinden üçüncü dünya savaşı çığlıkları duyuluyor. Milyonlarca emekçi bölgesel savaşlardan kaçarak yurdunu terk etmek zorunda kalıyor. Sömürü derinleşiyor, çocuk işçilik artıyor. Güvencesizlik yaygılaşıyor. İş cinayetleri bitmiyor. Grevler erteleniyor. Bunlar bize 150 yıl önceki koşulları dayatıyor. Bu karanlık tabloya son verecek bu azgın gidişe dur diyecek olanlar ise bizleriz, yani emekçilerdir.  Diyoruz ki; kıdem tazminatlarımızdan elinizi çekin. İşçi simsarlığı sevdasından vazgeçin. Sömürüyü derinleştirme amacıyla esneklik dayatmalarından vazgeçin. İşçi cinayetleri durdurun” diye konuştu.

KESK dönem sözcüsü Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan da emekçiler olarak alana ‘Hayır’ları alarak geldiklerini söyledi. Uygulanmak istenen politikanın tutmadığının altını çizen Alkan, işçi ve emekçiler ortak talepleri etrafında birleşerek ‘hayır’ın sesini yükselttiğini vurguladı. Alkan, “Bugün OHAL ve KHK’nin asıl hedefi işçi ve emekçilerdir. Bu kadar yoğun saldırı karşısında sınıfsal duruş göstermeliyiz. Biz kamu emekçileri olarak; insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları istiyoruz, iş güvenliği ve güvenli bir gelecek için, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve siyasal özgürlük için OHAL’in kaldırılmasını, KHK’lerin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra Grup Kibele’nin konser verdi. (Eskişehir/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraflarla 1 Mayıs 2017

SONRAKİ HABER

Trabzon'da renkli 1 Mayıs'a gölge düşüremediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...