29 Haziran 2012 16:51

‘Geçici madde’ kalıcı zarar

Hükümet, Meclis gündemindeki torba teklife eklediği geçici bir madde ile linyit madenlerinin özelleştirilmesinin önünü açtı. 1979 yılında devletleştirilen, 1983 yılında devlet eliyle işletilecek madenlere dahil edilen linyit sahaları böylece özelleştirme kapsamına alınmış oldu. T. Maden-İş ve Maden Mühendisleri Oda

‘Geçici madde’ kalıcı zarar
Paylaş
Sultan Özer

TÜM SANTRALLERE KÖMÜR VERİYOR

Torba yasayla özelleştirme kapsamına alınan linyit sahaları, 1979 yılında devletleştirilmiş; 1983 yılında 2840 sayılı Yasa’yla devletçe işletilecek madenler arasına alınmıştı. O tarihten beri de Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından işletiliyor. Hemen hemen tüm termik santrallere elektrik üretimi için kömür veren ve ülkenin yüzde 20-25 oranında elektrik ihtiyacını karşılayan, bu linyit sahaları şimdi yerli-yabancı tekellerin iştahını kabartacak şekilde satışa açıldı.

MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Bu değişikliklere tepki gösteren Maden Mühendisleri Odası ve Türkiye Maden-İş yaptıkları ortak açıklama ile “Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) işlettiği ve termik santrallere kömür sağlayan bütün linyit sahalarının, özelleştirme çalışmaları süren termik santraller ile birlikte yerli ve yabancı enerji tekellerine verilmesinin amaçlandığını” belirttiler. Bu düzenleme ile TKİ’nin elinde bulunan bu linyit sahalarının, yerli kaynak niteliğiyle ülkenin enerji güvenliğinin stratejik teminatı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Özelleştirme ile bu tek yerli teminat da ortadan kalkmış olacak” denildi.

‘ÖLÜMLÜ KAZALAR ARTAR’ UYARISI

Linyit sahalarının özelleştirilmesi ve özel sektör eliyle işletilmesinin dünyada ölümlü maden kazalarında ön sıralarda olan Türkiye’nin çok vahim olan iş güvenliği tablosunu çok daha derinleştireceği uyarısı yapılan açıklamada, “Türkiye daha fazla iş cinayetlerine sahne olacaktır” denildi.
(Ankara/EVRENSEL)


18 TERMİK SANTRAL KAPSAMDA

18 termik santralin de özelleştirilmesine yönelik ön hazırlık çalışmaları Özelleştirme İdaresi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından koordineli bir şekilde sürdürülüyor.
Bu yeni düzenlemeyle özelleştirme kapsamına alınan termik santrallerle birlikte Muğla (Yatağan - Turgut, Milas - Ören), Manisa (Soma), Ankara (Beypazarı - Nallıhan), Bursa (Orhaneli, Keles), Sivas (Kangal), Bingöl (Karlıova), Konya (Ilgın), Bolu (Göynük) Çanakkale (Çan), Çorum (Osmancık- Dodurga) illerinde bulunan ve elektrik enerjisi üretiminde stratejik öneme sahip onlarca linyit sahası ruhsatı ve milyarlarca ton linyit rezervi yerli ya da yabancı tekellerin eline geçmiş olacak.  
Türkiye’de enerji sektörü bugün yüzde 70’ler düzeyinde dışa bağımlı. Eti Gümüş, Eti Krom, Eti Alüminyum, Eti Elektrometalurji ve madenciliğin bir çok alanında yapılan özelleştirmelere şimdi de linyit madenleri ekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Emekçinin çavdar mesaisi

SONRAKİ HABER

Orhan Doğan mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...