01 Mayıs 2017 00:19

Kayserili işçiler, 1 Mayıs'ı kutlatmayan patronlara tepkili

Kayserili işçiler OSB patronlarına tepkili: Kayseri OSB patronları işçilere bayramını kutlatmıyor!

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, 1 Mayıs işçi bayramı için açıklamada bulundu. İşçilere methiyeler düzen Nursaçan’a işçilerden cevap gecikmedi: “Kayseri’de tatil hakkını tanıyan fabrika sayısı, bir elin parmak sayısını geçmiyor.” 

Tahir Nursaçan yaptığı açıklamada “Çalışmak, üretmek, ülke ekonomisine katkı sağlamak alın teri dökmek kutsal bir faaliyettir” dedi ve devam etti: “Alın terini ve emeği kutsal sayan, Peygamber Efendimizin ‘İşçinin ücretini alın teri kurumadan veriniz’ Hadisi şerifi gereğince hareket ederek, çalışanına ve işçisine emeğinin karşılığını zamanında vermek konusunda hassasiyet göstermiş bir milletin evlatları olan bizler; tüm dünyada uygulamaya çalıştığı insanlık dışı anlayışın tersine, Şeyh Edebali´nin ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ nasihatine de kulak vererek, insan öncelikli bir çalışma sistemi kurulması ve çalışanlarımızın hayat standartlarının daha da yükseltilmesini temenni ediyor ve bunun için çalışıyoruz.” 

’NURSAÇAN TRİBÜNE OYNUYOR!’

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan’ın ifadelerini değerlendiren işçiler, “Nursaçan tribüne oyunuyor” yorumunu yaptı. Açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen işçiler, Kayseri’de neredeyse tüm fabrika yönetimlerinin “1 Mayıs günü işçilere tatil yok” açıklamasında bulunduğunu hatırlattı. 

Tatilin olmadığı fabrikalardan Femaş’ta işçiler, “Gazetelere böyle demeç veriyorlar, ama gerçeği yansıtmıyor. Bize yazılı olarak olmasa da sözlü olarak, ‘gelmek zorunlu’ diye açıklama yaptılar. İnsanlar 1 Mayıs’a gitmek istese de ‘işten atılırım’ diyor ve bu korku nedeniyle de katılmıyorlar” dedi. “İşçinin bayramı kutlamasına müsaade edilmediğini Nursaçan bilmiyor mu?” diye soran Femaş işçileri, şöyle devam etti: “Gayet iyi biliyor ama onu söyleyemiyor, utanıyor. Biz yoksulluk sınırının altında ücret aldığımız için mesaiye kalmak zorunda bırakılıyoruz. İnsanlar mesaiye kalmaktan yaşamla arasındaki bağ kopuyor. 1 Mayıs’ta herkes mitinge gitmese de hiç olmasa pikniğe giderdi ama nefes aldırmıyorlar işçiye.”

BOYDAK İŞÇİSİ HAK-İŞ’E TEPKİ

Kayseri’de TMSF’nin yönettiği Boydak Holding’de de, bazı iş kollarında izin olmadığı işçilere duyuruldu. Yüzlerce işçinin çalıştığı Boyteks’te işçiler, “Fabrikamızda yetkili olan Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Erzurum’a gideceğini açıkladı. İşçiler 1 Mayıs gibi resmi olarak kabul edilen tatilini kutlayamazken, tatil bile yapamazken sendikanın birkaç yönetici ile Erzurum’a gitmesi işçilerin aklıyla dalga geçmektir” dedi. Boyteks işçileri Nursaçan’ın açıklaması için de, “‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ demiş Nursaçan. İnsan yaşayamıyor ki. Baskı altında çalıştırılıyoruz ne sendika dinliyor sözümüzü ne yönetim. Nursaçan’ın temsil ettiği patronlar işçiye bayramını bile kutlatmıyor. Hayat standardı yükselecekmiş, önce tatil hakkımızı tanıyın” dedi. 

Bir başka işçi ise, “Bize tatil yok. Bize çalışmak, üretmek var dinlenmek yok. Bize para kazandırmak var, para kazanmak yok. Bizimle daha fazla dalga geçmesinler” dedi. “Kayseri’de tatil hakkını tanıyan fabrika sayısı, parmak sayısını geçmiyor” diyen işçi, “Kayseri işçiler için bir cehennem. Hiçbir hakkı yok. Sendikalar var ama onlar da işçiden çok patronun yanında. Bıraksınlar bu hikayeleri, herkes gerçeği biliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sovyet Rusya'da kutlanan ilk 1 Mayıs'ın görüntüleri

SONRAKİ HABER

364 gün sömürülerek nereye kadar gideceğiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa