30 Haziran 2012 08:24

‘Ankara Radyosu, tam bir Kerbela!’

KESK’e yönelik “KCK” operasyonları ile gözaltılar sürerken, KESK’e bağlı sendika üyelerine işyerlerindeki baskılar da giderek yoğunlaşıyor. Dün Adliyede KESK yöneticileri hakkında tutuklama istenirken, Adliye yakınındaki yılların Ankara Radyosunda ise KESK’e bağlı Haber-Sen temsilciliğinin kapısı çilingirle a&

‘Ankara Radyosu, tam bir Kerbela!’
Paylaş
Hilal Yağız

Uzun süredir “TRT Ankara Radyosu’nda neler oluyor” tartışmaları sürerken, dün Genel Müdür Arif Koyuncu’nun emriyle radyoda yetkili olan sendika Haber-Sen’in işyeri temsilcilik odası, sendikadan habersiz, çilingirle açılarak boşaltıldı. Olay, sendikanın yetkiyi almasının ikinci gününde, örgütlü çalışanların hiçbirinin radyoda olmadığı bir anda meydana geldi. Temsilcilik odasının, “Sanatçılara dinlenme odası ihtiyacı” bahanesiyle kapatılması istenmişti.

BİR KADROLAŞMA ÖRNEĞİ: ARİF KOYUNCU

Ankara Radyosu Genel Müdürü Arif  Koyuncu, AKP hükümetinin tüm kamu kurumlarında yürüttüğü kadrolaşmanın örneği. Koyuncu, Ankara Radyosuna atanmadan önce TÜBİTAK’ta görevli idi. Buradan ayrılıp, bir belediyenin özel kalem müdürlüğüne, oradan da Ankara Radyosu genel müdürlüğüne atandı. Özel kalem müdürlüğü, Ankara Radyosuna atanması için bir basamak olarak kullanıldı. Koyuncu’nun TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile yakınlığı da, radyoculuk konusunda hiçbir deneyiminin olmadığı da biliniyor.

SENDİKALI RADYOCULARIN PROGRAMLARI İPTAL

Koyuncu’nun göreve gelmesinin ardından ilk işi Haber-Sen’de şube yöneticisi iki kişinin programının yayınına son vermek oldu. Şube Yöneticisi ve Sanatçı Zeynep Geçer’in görev yeri 13 günde iki kez değiştirildi. Sendikaya yönelik baskılar dışında, çalışanların “boş boş oturduğu” gerekçesiyle kafeterya kapatıldı. Çalışanlar, radyoda neredeyse yiyecek içecek bulamadıkları günler olduğunu anlattılar. İçme suyu bulamayan çalışanların odalarına aldıkları su sebillerine de yasak geldi.

KAPI GİZLİCE AÇILIRKEN, YÖNETİCİLERİNE DE TUTUKLAMA KARARI

Haber-Sen üye ve yöneticilerinin konuyla ilgili radyo önünde yaptıkları basın açıklaması öncesinde Haber-Sen’in Kadın Sekreteri Seyran Şık hakkında tutuklama kararı geldi. Açıklamanın hemen ardından yöneticilerine destek olmak için adliye önüne giden çalışanlar ise geri döndüklerinde sendika temsilciliğinin açıldığını gördüler. Yönetim tarafından sendika odasının kapısı çilingirle, gizlice açılarak içeri girildi, Haber-Sen’e ait eşyalar boşaltıldı.

‘ZORLA VERİLEN ODAYI KABUL ETMİYORUZ’

Odanın kapısının çilingirle açılmasının ardından gazetemize konuşan Haber-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Korhan Rüzgar: “Biz, bize zorla verilen odayı kabul etmiyoruz. Anahtarını da almayacağız. Ankara Radyosunda yetkili sendika olduğumuz halde görüşmeyi kabul etmeyip, kapıyı gizlice, çilingirle açarak içeri girmeyi tercih ettiler. Bu saldırı, 12 yıldır TRT’de örgütlü olan Haber-Sen’e yapılan ilk saldırı değil. Son da olmayacak. Bizim, bu hukuksuzluklara ve baskılara karşı mücadelemiz ise artarak sürecek” diye konuştu.   (Ankara/EVRENSEL)


‘RADYO ÇALIŞANLARI KAN AĞLIYOR’

Ankara Radyosu Saz Sanatçısı Sadi Pirkoca, Ankara Radyosunun dışarıdan çok rahat bir kurum gibi gözüktüğünü, çalışanların ise aslında kan ağladığını söyledi. “Kafeteryada insanların keyfi oturdukları söylendi ve kafeteryalar kapandı. Su bulamadığımız zamanlar oldu. Odalarımıza su sebilleri aldırdık. Şimdi gelen bir emirle, su sebilleri kaldırılıyor. Burası Kerbela’ya döndü” diyen Pirkoca, radyoya gelen misafirlere hiçbir şey ikram edemediklerini ifade etti. Pirkoca, tüm halk müziği programlarının yayından kaldırıldığını da aktardı. Tüm bunlarla beraber TRT’nin baskılarını artırmaya devam etmesinin bir şeyi değiştirmeyeceğini vurguyan Pirkoca, “Biz yıllardır mücadelemize devam ediyoruz. Bundan sonra da mücadelemizden yılmayacağız” dedi. Diğer bir Saz Sanatçısı Hüseyin Geçer, yayından kaldırılan programların neredeyse “sıfır” bütçeyle yayınlandığına, programlarının hiçbir masrafı olmadığına  dikkat çekti. Konfederasyon olarak KESK’in, yetkili sendika olarak da Haber-Sen’in çalışmalarından dolayı sürekli saldırılara uğradığını belirten Geçer, örgütlü mücadelelerini sürdürecekleri mesajını verdi. İdari Şef görevinde olan Mustafa Ayyıldız ise iyi bir çalışma yürütmek ve iyi işler çıkarmak istediklerini belirterek, “Yönetimin baskıları ise kişisel değil, sendikaya yöneliktir” dedi.


BEYTEKİN: ‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Haber-Sen Genel Başkanı Ufuk Beytekin, Radyo önünde yaptığı açıklamada, “TRT Ankara Radyosu yönetimi yayıncılığı bir kenara bırakarak, çalışanlarla ve işyerlerinde en çok üyesi bulunan yetkili sendika Haber Sen ile uğraşıyor. TRT’nin hukuksuzluklarına karşı, bugün de mücadele ettik. Bundan sonra da mücadelemizi yılmadan sürdüreceğiz. Bir gün TRT, siyasal iktidarların güdümündeki yöneticilere rağmen, emeğe, emekçiye, dinleyiciye ve izleyiciye saygılı, özerk, tarafsız ve demokratik bir yayın kurumu olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Madımak’ta kaybedilenler mumlarla anıldı

SONRAKİ HABER

Kültür Bakanlığı Mimesis’ten özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...