30 Haziran 2012 08:15

Madımak’ta kaybedilenler mumlarla anıldı

İnsanlık suçlarında zamanaşımına hayır” demek için15 haftadır Perşembe günleri Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi (PSAKD) önünden Yüksel Caddesi’ne meşaleli yürüyüş gerçekleştiren Aleviler, bu haftaki final yürüyüşünde Sivas Madımak’ta katledilenleri andı. PSAKD &ou

Madımak’ta kaybedilenler mumlarla anıldı
Paylaş

Burada konuşan PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, AKP Hükümetini, “Gerici, inkarcı, katliamcı” olarak nitelendirerek, “bu rejimin kendi tanımladığı kimlikler dışındaki hiçbir kimliği kabul etmediğini” söyledi. Hükümettin, katliamları gerçekleştirenlerin, suçluların evlerini dahi bilmesine rağmen gidip yakalamadığını vurgulayan Bülbül, “Çünkü burada bir suç ortaklığı var” dedi. Bülbül, “bunu şuradan anlıyoruz, bu Hükümet katillerin avukatlığını yapmıştır. Hâlâ da avukatlığını yapmaya devam ediyorlar. Zamanaşımı kararı verildikten sonra Başbakan’ın çıkıp bu karar ‘Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun’ gibi bir açıklama yapmasından anlaşılıyor” dedi.

Beş yüz yıl önce Pir Sultan’ı katledenlerin, Sivas’ı, Çorum’u ve Maraş’ı yakanlarla aynı olduğunu vurgulayan Bülbül, “Bu ülkede bir realite var, bu ülkede çok kimliklilik var, bu ülkede çok kültürlülük var, bu ülkede çok inançlılık var. Bu ülkede bin yıldır bizim inancımız yasak,  bin yıldır katlediliyoruz” diye konuştu. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını, bütün bu cinayet ve katliamların aydınlatılmasını isteyen Bülbül, Başbakan Erdoğan’ın Dersim Katliamı’na ilişkin özrüne atıf yaparak, “Devlet yetkililerinin ayaküstü, ‘bir katliam varsa özür dileriz’ açıklamasının yeterli olmayacağının” altını çizdi. Yine Başbakan’ın Sivas katliamını gerçekleştiren katillerin çocukları için ‘bizim babamız nerede?​’ diye sorduklarını söylediğine atıf yapan Bülbül, “Onlar babalarına, cezası bittikten sonra kavuşabilecek. Ya bizim 12 yaşındaki Korayımız, Menekşemiz, Handan Metin, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu Nesimi Çimen... Onlar geri dönmeyecek, onları bizden aldınız” diye konuştu.

Onları kendilerinden alanları kınayan Bülbül, “artık Alevi Sünni’nin elinden, Kürt Türk’ün elinden, Türk Kürdün elinden tutmalı. Askerlerimize, gençlerimize birlikte sahip çıkmalıyız” dedi. Bülbül tüm bu acılara rağmen eşit özgür demokratik bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Etkinlik daha sonra sanatçılar Gökhan Kılıç, Ber-Düş, Malik İnci,Yavuz Canpolat, Görkem Gürlevik’in türküleri, PSAKD Ankara Şube Semah Ekibinin semah gösterisi, sinevizyon ile şair Ahmet Telli ve Mehmet Özer’in şiirlerinin ardından sona erdi. (Ankara /EVRENSEL)


KÖRFEZ’DE İLK SİVAS MİTİNGİ

Sivas Katliamı’nın 19. yılında, Balıkesir’in  Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ilçeleri ile Altınoluk, Güre, Akçay ve Karaağaç beldelerini kapsayan Körfez yöresinde ilk kez düzenlenen miting ile Madımak’ta yakılan aydın ve sanatçılar anılacak. 2 Temmuz günü saat 17.00’de Burhaniye’de gerçekleşecek mitinge bu yöredeki ilçe ve beldelerden çok yoğun katılım beklediklerini söyleyen Burhaniye Alevi Kültür Derneği ve Miting Tertip Komitesi Başkanı Durmuş Türkmen mitingi halkların kardeşliği ve savaşa hayır şiarı ile düzenlediklerini belirterek aynı gün sabahleyin de Balya ilçesine gidilerek burada Madımak’ta katledilenlerden İnci Türk’ün mezarına çiçekler koyacaklarını ifade etti. Türkmen, bir insanlık suçu olan bu tür katliamlarda hukuksal olarak zaman aşımı uygulanamayacağını söyleyerek verilen kararı ve karar için “hayırlı olsun” diyen Başbakanın tavrını da kınadıklarını belirtti. (Balıkesir/EVRENSEL)  


SİVAS YANGINI HÂLÂ DEVAM EDİYOR.

2 Temmuz 93 yılında Sivas Madımak Otelinde diri diri yakılan 33 Aydın’ın acıları hâlâ devam ediyor. Tüm ülkede 2 Temmuz günü alanlara çıkacak olan aydınlar, aleviler, işçi ve emekçiler bir kez daha Madımak’ta yaşanan vahşeti lanetleyecekler. Kocaeli’de de Alevi dernekleri, siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri bir araya gelerek 2 Temmuz günü bir eylem ve anma düzenleyecekler. Alevi kültür dernekleri Kocaeli il binasında gerçekleştirilen basın toplantısı ile birlikte Kocaeli halkı Sivas Katliamı’nı lanetlemeye çağrıldı. KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Akın Şişman’ın okuduğu açıklamada Sivas’ın ateşinin hâlâ sönmediği vurgulanırken AKP Hükümetinin bu provokasyonu düzenleyenleri koruduğu, kolladığı aktarıldı. Şişman en son olarak “Bugün Sivas’ı anmak AKP Hükümetinin iki yüzlü alevi politikasını teşhir etmek, zaman aşımına uğratılan Sivas Katliamı’na ve 4+4+4 eğitim yasası ile perçinlenen zorunlu din derslerine karşı çıkmak demektir.” şeklinde konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Başka yerde arama, örgütümüz burada'

SONRAKİ HABER

‘Ankara Radyosu, tam bir Kerbela!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...