29 Haziran 2012 16:53

'Başka yerde arama, örgütümüz burada'

Gazetecilere Özgürlük Platformu tarafından cezaevlerinde hükümlü ve tutuklu bulunan gazetecilere destek olmak amacıyla yürüyüş düzenlendi. Savcı ve hükümet yetkililerine seslenen TGS Başkanı Ercan İpekçi, "Gazeteciler de burada, onların örgütleri de burada! Gazetecilik faaliyetlerimizin arkasında bir &oum

'Başka yerde arama, örgütümüz burada'
Paylaş

Evrensel, Özgür Gündem, BirGün, Atılım, Aydınlık gibi gazetelerden de basın emekçilerinin katıldığı yürüyüşte "Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük" yazılı pankartın arkasında yüzlerce kişi yürüdü.

Tutuklu ve hükümlü gazetecilerin resimlerinin taşındığı eylemde "Başka yerde arama, örgütümüz burada", "Özgür basın susturulamaz", "Basına uzanan eller kırılsın", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Deri-İş üyesi işçilerin DESA mağazası önünden geçerken firmanın sendika karşıtı tutumuna karşı sloganlar atması dikkat çekti. Hava-İş direnişçileri korteje katılırken "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

Taksim Tramvay Durağı'na gelen gazeteciler adına açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, 2009 yılının başından bu yana basın özgürlüğünü ihlallerini düzenli olarak takip ettiklerini belirterek, "Giderek vahim bir hal alan bu utanç tablosunu yurt içinde ve dışında tüm yetkililerin dikkatine sunuyoruz" dedi.

Basın özgürlüğü üzerinde bulunan baskıların kaldırılması için demokratik ve meşru zeminlerde yaptıkları eylemlere rağmen bu baskıların hükümet tarafından görmezden gelindiğini belirten İpekçi, "Siyasi iktidar temsilcileri, hala meslektaşlarımızı 'terörist', 'katil' ve 'tecavüzcü' olarak suçlamaya devam ediyor. Yalanların arkasına saklanan siyasi iktidarın bu inkarcı yaklaşımı ve zulmü hiç azalmadığı gibi, her geçen gün daha da şiddetleniyor" dedi. Hapisteki gazetecilerin çoğunluğunun Kürt medyasından oluştuğunu vurgulayan İpekçi, Kürt medyasının en acılı döneminin ise 90'lı yılların olduğunu söyledi. Meslektaşlarının "terör örgütü üyesi" olmakla suçlandığına dikkat çeken İpekçi, "Basın kartları olmadığı için meslek örgütlerine üye olmayan, işveren tehdidi yüzünden sendika üyesi olamayan gazeteciler, 'örgüt üyeliği'yle suçlanıyor. Bugün burada örgütlü ve örgütsüz bütün gazeteciler için bir aradayız" dedi. Savcı ve hükümet yetkililerine seslenen İpekçi, "Gazeteciler de burada, onların örgütleri de burada! Gazetecilik faaliyetlerimizin arkasında bir örgüt arıyorsanız, o örgütlerin hepsi burada, bu meydanda" diye konuştu. İpekçi'nin ardından kısa bir konuşma yapan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Otoriter ve faşist yönetimlerde önce halkın haber alma hakkı elinden alınır. Türkiye'de bunun örneğini yaşıyoruz. Başbakan gazeteci tanımını kullanmıştır. Bu kabul edilir değildir. Bu ülkede demokrasi ya kazanacak ya kazanacak. Bunun bir tek yolu var o da örgütlenmek" diye vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde eylem sona erdi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği Zirvesi’nde mecburi uzlaşma

SONRAKİ HABER

Madımak’ta kaybedilenler mumlarla anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...