30 Nisan 2017 03:50

Maden işçisine sıfır zam önerisi

TİS görüşmeleri devam ederken işverenler asgari ücret zammını gerekçe göstererek maden işçisine sıfır zamda diretiyor.

Paylaş

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken kamu işverenleri, maden işçisine asgari ücret zammını ve en az iki asgari ücret düzenlemesini göstererek zamma yanaşmıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, kamuya ait iş yerlerinde toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Maden işçileri için ise kamu işvereni zamma yanaşmıyor. Soma 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin ardından getirilen yer altında çalışan maden işçilerine en az iki asgari ücret düzenlemesini gerekçe gösteren işveren, asgari ücrette artış yapıldığını, bu nedenle ücret zammına gerek olmadığını savunuyor. Toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiği kamu iş yerlerinde ücretle ilgili maddeler bekliyor. Bunun için Türk-İş'in hükümet ile imzalayacağı kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü bekleniyor. 

Bu yıl için asgari ücret bekar bir işçi için 1300 liradan 1404 liraya çıkarılmıştı. Yer altında çalışan madencilerin ücretleri ise en az 2808 lira olmak zorunda. Zonguldak'taki madenciler için görüşmeleri gerçekleştiren Genel Maden-İş Sendikası, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Üzülmez, Karadon ve Kozlu müesseselerinde işçileri toplu sözleşme görüşmeleri hakkında bilgilendirdi. Sendika Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "İşveren ve hükümet yetkilileri, yer altında iki asgari ücret uygulamasının bu şekilde devam etmesi, yani iki asgari ücretten fazla zam almamanız konusunda telkinde bulunuyorlar. Bizler, işverenin uygulaması nedeniyle dava açmıştık. Yani günlük yevmiyesi 118,5 TL'nin altında kalanların, 118,5 TL'ye yükseltilmiş ve yüzde 3'lük zammımız verilmemişti. Mahkemeyi kazandık. Buna rağmen muhataplarımızın tekliflerine karşı ne yapılması gerekiyorsa yapacağız." dedi.

GENEL MADEN-İŞ 1 MAYIS'TA ZONGULDAK'TA

Genel Maden-İş Sendikası, 1 Mayıs'ı Zonguldak'ta kutlayacak. Kutlamalar kapsamında Edip Akbayram da Madenci Anıtı'nda konser verecek.

ÖNCEKİ HABER

Kemanım dalgalara takıldı anne

SONRAKİ HABER

13 öğrencisini 4 yılda defalarca istismar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...