29 Nisan 2017 23:55

FotoYorum

'Dmitriev portreci olarak ünlüydü. 1896-1904 yıllarında dönemin ünlüleri olan bir çok kişinin portrelerini çekmiştir.'

Paylaş

Özcan YAMAN

Rusya’nın şimdiki ve devrim öncesi adıyla “Nijniy Novgorod*” şehrinde yaşamış ve fotoğraf çalışmalarını yapmıştır. Bu gün şehirde adına bir fotoğraf müzesi vardır. Rusya’da devrim öncesi ve SSCB döneminde belgesel, doğa, mimari, portre fotoğrafçılığı ve gazetecilik, yapmıştır. SSCB’de fotoğrafın gelişiminde büyük katkısı olmuş bir sanatçıdır. 

Dmitriev portreci olarak ünlüydü. 1896-1904 yıllarında dönemin ünlüleri olan bir çok kişinin portrelerini çekmiştir. Chaliapin, Komissarzhevskaya, Levitan Konstantin Makovsly Ivan Bunin, V. Korolenko, L. Andreev, V. Gilyarovskogo, E. Peshkova ve oğluyla birlikte genç Maksim Gorki’dir. 

Ayrıca 1900’lü yıllarda sosyal olayları da gazeteci duyarlılığı ile belgelemiştir. Tifo salgınında büyük hantal makine ile ışığın yetmediği koşullarda yaratıcılığını göstermiştir. Petrovich Dmitriev’i 3 fotoğrafla anarak tarihe bir yolculuk yapalım.

(*) Nijniy Novgorod: 1932-1990 yılları arasında ismi Gorki şehridir. (Burada doğan Maksim Gorki’den gelmektedir) Gorki, Rusya’nın beşinci büyük şehridir. Sonraki zamanlarda ise sanayi metropolüne dönüşmüştür.)

BU GÜNÜ YARINA TAŞIYAN VE GÖSTEREN BİR TANIKLIK

Bu fotoğraf 1997 yılında o zamanlar miting alanı olan Çağlayan’da çekildi. O zamanların politik ortamı pankartlara yansımış durumda. Kimler yok ki polis devleti olmaya karşı çıkan. Bugün çok iyi tanıdığımız Ayşenur Bahçekapılı bir aydın, bir avukat olarak olması gereken yerde. Sanki bir ironi gibi ama tarih kaydediyor derler ya işte öyle... Bu gün AKP’nin saflarında... Özcan Yaman

'YANLIŞ ANLAMAYIN, GENÇLERİ KORUYORUZ...'

Her gördüğümde güldüğüm, kara mizahın fotoğraf örneği gibi. 

Deniz İlgün
 

 

ÖNCEKİ HABER

Bir Mayıs günü sana tebrik eylerim

SONRAKİ HABER

İstanbul’da ilk 1 Mayıs ne zaman ve nasıl kutlandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...