31 Mart 2011 13:30

Torba yasa sürgünleri başladı

Meclis Genel Kurulu’nda  kabul edilen ve “Mini Torba” olarak adlandırılan düzenmede “İl özel idareleri ve belediyelerdeki işçiler, 1 Ağustos’tan sonra kamu kurumlarına nakledilecek” hükmüne rağmen sürgünler başladı.
Torba yasanın jet hızıyla uygulamaya konulması ve sürgünler Genel-İş sendikası tarafından protesto edildi.

Genel-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sivas, Yozgat gibi illerde, 1 Ağustos tarihi beklenmeyerek,  komisyonlar bile oluşturulmadan sürgünlerin başladığı bildirdildi.

Bazı belediyelerin fırsatçılık yaptığı belirtilen açıklamada “ihtiyaç fazlası” kavramını mevzuata aykırı yorumlayarak işçilerin büyük çoğunluğunun sürgüne gönderilmeye başladığı bilgisine yer verildi. Açıklamada Fatih Belediyesi’nin norm kadro gereği çalıştırması gereken işçi sayısının 248 olmasına rağmen ayrıca Eminönü Belediyesi’yle de birleşmiş olmasına rağmen çalışan işçi sayısının sadece 210 olduğu vurgulandı. Açıklamada, belediyelerin buna rağmen “ihtiyaç fazlası” tespitlerinin hukuksuz olduğu belirtildi. Belediyelerin bu hukuksuz işlemlerinin valiliklerce de onaylanmasının ileride doğacak hukuki uyuşmazlıklarda belediyelerin yanında valiliklerin de taraf olacağı anlamına geldiği ifade edilen açıklamada, gerçek duruma uymayan ihtiyaç fazlası iddialarının İş Yasası’na aykırı olduğu kaydedildi.

Genel- İş Sendikası’nın bu tür komisyonlara temsilci göndermeme kararı aldığı da hatırlatılan açıklamada, işçi hakları ihlali doğuracak böyle bir uygulamanın ortağı olmamak için bu kararın alındığı vurgulandı. Açıklamada, valilik ve belediye yetkililerinin de gerçeğe aykırı ihtiyaç fazlası değerlendirmelerine itibar etmemeleri aksi durumda ilgili yasaların ihlal edilmiş olacağı hatırlatıldı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et