30 Nisan 2017 00:54

Bedri Rahmi’nin gözünden Anadolu

'Ressam, şair, yazar ve eğitimci olarak Bedri Rahmi Eyüboğlu, nerede olursa olsun Anadolu’dan hiç kopmadı'

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

“Anadolu’nun kedisiydi, koklamadığı yer kalmamıştı” sözleriyle özetlemişti Yaşar Kemal Bedri Rahmi’yi ve sanatını. Ressam, şair, yazar ve eğitimci olarak Bedri Rahmi Eyüboğlu, nerede olursa olsun Anadolu’dan hiç kopmadı. Anadolu, sanat eğitimi aldığı yıllardan Paris’teki hayatına ve yeniden yurda dönmesine kadar her daim onun için bitmez tükenmez bir kaynak olmuştu. Kadınları, kilimleri, öküzü, sevdaları ve türküleriyle Anadolu, Bedri Rahmi’nin sanatından ayrı düşünülemez bir olgu haline geldi. 

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Ankara Cer Modern’de “Sevmek Güzel Meslek” ismiyle açılan retrospektif sergisi de bunu bir kez daha ortaya koyuyor. Eyüboğlu’nun sanatında değişmeyen tek unsur resmindeki şair tavrı. Sergiye girdiğinizden itibaren sımsıcak bir Anadolu havası kaplıyor etrafınızı. Renkleri, dokusu ve diliyle ressamın bir coğrafyayı bitmez-tükemez bir aşkla nasıl içselleştirdiğini ve işlediğini görüyorsunuz. Özellikle Eyüboğlu’nun kadınları ile Anadolu motifleri hep iç içe. Anadolu’da bereketi simgeleyen dolgun göğüs imgesi ve bebeklerin emzirilmesi Eyüboğlu’nun sıkça kullandığı imgeler arasında yer alıyor. Sergide gördüğünüz resimlerin bir kilim gibi nasıl ilmek ilmek işlendiğine görebiliyorsunuz. Kağıt üzerine guaj boya ile 1954 yılında yaptığı “Kırmızı Bacaklı İğdeli Gelin” isimli çalışma da bunun en güzel örneklerinden biri. Çalışmalarındaki figürler Anadolu’da sıkça rastlayabileceğiniz motifler ve renkçi bir anlayışla resmediliyor. 

ANADOLU’DAN ZAPATA’YA

Sergiyi gezerken bir başka dikkati çeken nokta da Eyüboğlu’nun tüm yaşamını, büyük bir iştahla sanata adadığını görmek oluyor. İşini büyük bir aşk ve şevkle yapıyor. İlk tablolarından son dönem çalışmalarına ve kişisel eşyalarına baktığınızda bunu hissetmek mümkün. Kafanızda yemeden içmeden çalışan bir ressam canlanıyor. Öyle ki sadece resim yapmak da yetmiyor Eyüboğlu için. Kağıt, tuval, taş, tabak, farklı boyalar gibi birçok malzemeyi deniyor. Mesela, tarım aletlerinin üzerine çizimler yapıyor. Yaşadığı coğrafyanın kültürel kodları sanatında sıkça işlense de tekrara düşmüyor. Taşlar üzerine resmettiği balıklardan halk ozanlarına, bozkırın analarına ve garibin tek varı yoğu öküzüne kadar her imge özgün bir tavırla yansıyor sanatçının çalışmalarına. Bu özgünlük sadece Anadolu tasvirlerinde değil, sanatçının “Viva Zapata” çalışmasında da mevcut.

PALET VE FIRÇASI DA SERGİLENİYOR

“Sevmek Güzel Meslek” sergisi izleyicilerinin karşısına ilk kez çıkacak bazı eserleri de sergiliyor. Serginin en güzel yanlarından biri de Eyüboğlu’nun yaşamına ilişkin fotoğraflar, mektuplar ve bir takım kişisel eşyaların da yer alması. Bunların arasında en çok ilgi gören ise Aşık Veysel’in mektubu ve sazı. Öte yandan Eyüboğlu’nun fırça ve paletinin de sergilenmesi izleyici, özellikle de resimle uğraşanlar için ilginç bir gözlem olanağı. 

30 TEMMUZ’A KADAR GİDEBİLİRSİNİZ

Usta sanatçının çalışmaları ve yaşamı üzerine okunacak ve öğrenilecek koca bir derya deniz var. Ancak çalışmalarını canlı bir şekilde görmek kadar hiçbir şey öğretici olmayacaktır. Proje direktörlüğünü Fahri Özdemir, küratörlüğünü ise İbrahim Örs ve Hanefi Yeter’in üstlendiği Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bugüne kadar açılmış en kapsamlı retrospektif sergisi “Sevmek Güzel Meslek” 30 Temmuz’a kadar Cer Modern’de izlenebilecek.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı’nda ihmal araştırılacak

SONRAKİ HABER

Charlie Chaplin sinema okulunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...