30 Nisan 2017 00:19

Garanti iş vaadi garanti işsizliğe dönüştü

Kayseri'den sağlık meslek lisesi öğrencileri Evrensel'e yazdıkları mektupta işsizlik sorununu yazdı ve 1 Mayıs çağrısında bulundu.

Paylaş

Sağlık meslek liselerinden bir grup öğrenci
Kayseri

Toplumda hayati önem taşıyan sağlık sorunları gittikçe büyüyor. Bu sorunların çözümü noktasında sağlık çalışanları ve sağlık meslek liseleri (SLM) göz ardı ediliyor. Oysa bu alanın eğitimini alan ASML öğrencileri devletin sorunlu politikaları ve yeni açılan özel SML ile sorunlar yaşıyor. 4 yıl boyunca meslek dersi gören öğrenciler devletin atama sıkıntıları ve özel okulların plansız şekilde açılmasıyla kıskaca alınmış durumda. Garanti meslek vaadi ‘garanti işsizliğe’ dönüşmüş durumda.

Toplumdaki ‘mesleğin hazır’ söylemleri ile özel okulların yaratmış olduğu ‘fazla’ öğrenci devlet okullarında okuyan öğrencilerin atamalarını ve çalışma haklarını etkiliyor. Diğer yandan garanti iş umuduyla paralar ödeyip özel meslek liselerine giden öğrenciler için de durum bundan farksız değil.

4 yıl eğitim alan öğrenciler mağdur oluyor. Üniversiteye geçişte ise sınavlarda SML öğrencilerinden 2 yıl boyunca görmedikleri sayısal dersler isteniyor, öğrencilerin üniversite kazanmaları zorlaşırken, diğer yandan yeni atamalar için üniversite diploması şart koşuluyor. Üniversite için öğrenciler görmedikleri derslerden sorumlu tutuluyor. Bu şartlarda öğrencilerden başarı beklenmesi ne derece doğru olur? Ayrıca yeni açılan şehir hastanelerinin yap işlet devret modeli ile hayata geçirilmesi sağlıkçıların, devlet memuru yerine taşeron olmalarına sebep oluyor. Bu yüzden bu hastanelerde torpile, adam kayırmaya ve yolsuzluğa hazırlıklı olalım. 

Öğrenciler atanabilirse iş hayatında da zorluklar onları bekliyor. Çünkü sağlık çalışanlarının yoğun çalışma saatleri onları zora sokuyor ve verdikleri hizmeti ister istemez etkiliyor. Minimum 8 kişinin çalışması gereken serviste 4 kişinin çalıştığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu durum çalışanların agresif ve yorgun olmalarına sebep oluyor. Bu durumda hizmet kalitesi düşüyor. Bu eleman sıkıntısına rağmen devletin atama yapmaması ya da atamaları zorlaştırması anlam verilecek bir olay değildir. Üstelik atama yapmak yerine, artık sağlık çalışanlarını devletten çıkaran taşeronlaştırma politikası aslında bu meselenin bir kemer sıkma mevzusu olduğunu ve bu olayın içler acısı bir durum teşkil ettiğini gözler önüne seriyor.

Bizler halka iyi hizmet edebilmek için yıllarımızı harcıyoruz ama üniversite zorlukları, sağlıkta özelleştirme, atama sorunları ve taşeronlaştırma durumu sanki yıllarımızı boşa harcadığımızı ve bir arpa boyu yol alamadığımızı haksız yere yüzümüze çarpıyor. Bizler, fazla bir şey değil sadece hakkımız olanı istiyoruz. Sağlık meslek liselerinde okuyan öğrenciler için üniversiteye giriş kolaylaştırılsın, atamalar şehir hastanelerinde yapılsın, özel sağlık meslek liseleri şu anda öğrenim görmekte olan öğrenciler mağdur edilmeden kapatılsın. Bunlar kesinlikle zor şeyler değil. Bu gibi haklı taleplerimizin takipçisi olmalıyız. Meslektaşlarımıza bu konuları anlatmalıyız. 1 Mayıs’ı da vesile ederek taleplerimizi haykırmalıyız. Unutmayalım ki şimdi dur demezsek ileride haklarımız daha çok gerileyecek. Güzel günlerin geleceğini umut ediyoruz…

ÖNCEKİ HABER

Dünyayı biz inşa ediyoruz, altında biz kalıyoruz

SONRAKİ HABER

Geleceğimize sahip çıkmak için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...