30 Nisan 2017 00:09

ZF Lemförder’de mücadeleci işçilere yönelik tasfiye

İzmir'de Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu ZF Lemförder fabrikasında muhalif işçilere yönelik işten çıkarma operasyonu yapıldığı iddia ediliyor.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu ZF Lemförder fabrikasında, fabrika yönetimi ile Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi yönetiminin birlikte, mücadeleci ve muhalif işçilere yönelik işten çıkarma operasyonu yaptığı iddiaları gündemde. 

Son olarak 7 yıldır fabrikada çalışan ve temsilcilik seçimlerinde aday olacağını açıklayan Aydoğan Haliloğlu’nun çeşitli gerekçelerle işine son verildi. 

Şube ile görüşüp işten çıkmak istemediğini gerekirse buna karşı direniş göstereceğini söyleyen Haliloğlu’ya yönetim, kendisini savunmayacaklarını, eylem yapılmasının da söz konusu olmadığını söyledi. 

Aydoğan Haliloğlu yaşanan süreç ile ilgili kendi facebook sayfasında da paylaşımda bulundu. Konuştuğumuz işçi, geçen hafta işyeri yönetiminin sendikaya işten çıkartılacağına dair bildirimde bulunduğunu belirtti. Kendisine de bütün hakları ile birlikte 2 maaş bonus teklif edildiğini, düşünmesi için de 2 gün ücretli izin verildiğini dile getiren Haliloğlu, süreci şöyle anlattı: “Benim kararım zaten netti, çıkmak istemiyordum. Bunu defalarca kendilerine iletmeme rağmen benim fabrikaya girmemem için bana her defasında ücretli izin yazıp fabrikaya girmemi engellediler. Ben kararımın net olduğunu söylediğimde ‘seni 25/1 maddeden çıkartırız’ dediler.”

SENDİKA TEMSİLCİLERİ NET TAVIR KOYAMIYOR

Daha önce de işçiler tarafından seçilmiş olan İşyeri Baştemsilcisi Ümit Bingöl’ün sendika tarafından görevden alındığını ve işverenin işçileri toplayıp, bu kararla ilgili “Sendika haklı” açıklamasında bulunduğunu belirten Haliloğlu, yılbaşından önce fabrika yönetimi tarafından mücadeleci işçileri temizlemek için bir teklif sunulduğunu dile getirdi. 

Sıranın diğer mücadeleci ZF işçilerine geleceğini belirten Haliloğlu, “Sendika temsilcileri işverene net tavır koyamıyorlar. Çünkü sendika yönetiminden destek gelmiyor. Birleşik Metal İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’i arayıp çıkmak istemediğimi söyledim. Kendisi, ‘Seni savunamayız işyerinde eylem yapılması söz konusu değil ben fabrikada böyle bir eyleme kesinlikle müsaade etmem. ZF genel müdürü ile telefonda konuşmuş. İşveren disiplinsiz çalışanları çıkartacak’ dedi. Sendika arkamda durmadığı için verilen teklifi kabul etmek zorunda kaldım” dedi.

Görüştüğümüz işçiler de Haliloğlu’nun temsilcilik seçimi için hazırlık yaptığını dile getirdiler. Fabrika yönetiminin yılbaşından önce ,”Küçülmeye gidiyoruz. Çıkmak isteyenlere kıdem, ihbar artı üç maaş bonus vereceğiz” şeklinde teklifte bulunduğunu anlatan işçiler, “Başvuru beklediler. Başvuran arkadaşları ise beklettiler, başkalarını bekliyorlardı çünkü. Onlar gelmedi. Son gün tamam siz çıkın dediler. Sonra iki bakımcı arkadaşı işveren çıkarmak istedi. Kabul etmediler. Sonra ise baskılardan dolayı teklifi kabul etmek zorunda kaldılar. Burayı zayıflatıp temsilcilik seçimini de bunlardan sonra yapmak istiyorlar” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Nitelikli, bilimsel, parasız üniversite talebiyle 1 Mayıs’a

SONRAKİ HABER

Dünyayı biz inşa ediyoruz, altında biz kalıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...