Düşünmek Lazım'da felsefe sohbetimiz devam ediyor

Düşünmek Lazım’da bu hafta, İslam düşünürleri Gazzali ve İbn-i Rüşd’ün İslam dünyasına etkilerini Prof. Dr. Ahmet Arslan'la ele alıyoruz.

29 Nisan 2017 14:27
Paylaş

Düşünmek Lazım’ın bu haftaki bölümünde, İslam düşünürleri Gazzali ve İbn-i Rüşd’ün İslam dünyasınaetkileri ele alınıyor.

Programı hazırlayıp sunan Gıda Mühendisi, Arkeolog ve Öğretim Üyesi Ahmet Uhri, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünün Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Arslan’la söyleşisine devam ediyor. Bu hafta beşincisi yayınlanan programda Ahmet Arslan, Gazzali ve İbn-i Rüşd’ün Yunan Felsefe geleneğine, gündelik hayata ve bilime yaklaşımlarını ele alıyor.

Gazzali’nin İslam dünyasının düşüncesini biçimlendiren düşünürlerden olduğunu belirten Arslan, ülkemizde günümüz İslamcılarının da sahip olduğu, batının bilim ve teknolojisine karşı olmayıp, ahlakını, siyasetini, hukukunu, kadın-erkek ilişkilerini ve eğitimini ise kabul etmeme eğiliminin dayanaklarını anlatıyor. 

İbn-i Rüşd’ün Aristotales’e olan hayranlığına değinen Arslan, O’nun için aklın özgürce kullanımının önemli olduğunu, Gazzali için ise aklın değil inancın daha değerli olduğunu belirtiyor. 

Lisans ve lisansüstü eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde yapan Ahmet Arslan, 1979'da Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde (O zamanki adı Sosyal Bilimler Fakültesi) Felsefe Bölümünü kurdu. 

Bu bölümden emekli olan Arslan, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça biliyor. Arslan’ın Osmanlı Kelam Düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan Felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunuyor. Ayrıca çeşitli Batı dilleri ve Arapça'dan yaptığı çok sayıda çevirisi var. (Evrensel WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Amedspor şansını play-off’a bıraktı

SONRAKİ HABER

İki yeni KHK daha yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...