29 Nisan 2017 07:21

Barış Yarkadaş'tan Wikipedia'ya erişim engeline tepki

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Wikipedia'ya getirilen erişim engeline ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Wikipedia'ya Türkiye'den erişimin engellenmesini eleştirdi ve Wikipedia'nın bir an önce açılmasını istedi.

Yarkadaş, ayrıca yazar Aslı Erdoğan'ın da hala yurt dışına çıkamadığını hatırlattı. Bu yasak nedeniyle Avrupa Kültür Vakfı'nın uluslararası sanatçılara verdiği Prenses Margaret ödülünü kazanan Aslı Erdoğan'ın, 9 Mayıs'taki törene katılamayacağına dikkat çekti. 

İşte Yarkadaş'ın o paylaşımı: 

"İktidar sansüre doymuyor... Bu kez 'kurban' Wikipedia oldu. Site, BTK tarafından kapatıldı. Mahkeme kararına bile ihtiyaç duyulmadan...

Sitede bir iftira, yalan bilgi ya da pornografik bir içerik varsa, bu site yönetimi ile diyalog kurularak kaldırılabilinirdi.

Ya da mahkeme kararıyla sakıncalı içerik ya da içeriklere erişim engeli konulabilinirdi. Belli ki; BTK bunların hiç birine gerek duymuyor ve siteyi direk kapatma yolunu seçiyor. Yapılan uygulamanın adı 'sansürdür ve bilgiye erişim hakkının engellenmesi'dir. Bu kabul edilemez.

Türkiye'de şu an tam 34 bin internet sitesi bu yolla erişime kapatılmıştır. Sansürün boyutları korkutucu bir hal almıştır. Wikipedia da bu sitelere eklenmiş; iktidar sansürü uluslararası boyuta taşımıştır. Wikipedia'ya yönelik keyfi sansüre derhal son verilmelidir. 

Düşünceyi ifade özgürlüğü liginde 163. sıraya gerileyen Türkiye, bugün bir basamak daha aşağı inmiştir. BTK'nın sansür kılıcı aralıksız  çalışmaktadır. 150'yi aşkın gazetecinin cezaevinde olduğu ülkemizde aydın yazar, gazeteci ve düşünenlere yönelik baskı ve sansürün boyutu her alanda farklılık göstermektedir.

Örneğin dünyaca tanınan yazarımız Aslı Erdoğan, hala yurt dışına çıkamıyor. Avrupa Kültür Vakfı'nın  uluslararası sanatçılara verdiği Prenses Margaret ödülünü kazanan Aslı Erdoğan, pasaportuna el konulduğu için 9 Mayıs'taki törene  katılamayacak.

Aslı Erdoğan, kasım ayındaki Tucholsky Ödülü Töreni'ne de yurt dışı yasağı olduğu için gidememişti. Bu anlamsız yasağa derhal son verilmeli; internet ansiklopedisi Wikipedia da erişime açılmalıdır. 

İktidarın Türkiye'yi karanlık bir tünele sokmaya hakkı yoktur. Türkiye AKP'nin yarattığı bilgiye, sanata ve aydınlığa düşmanlığın had safhaya çıktığı tabloyu hakketmemektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'nin güneyinde ABD destekli ÖSO ile ordu çatıştı

SONRAKİ HABER

Adana'da Arif Nihat Asya'nın büstü ateşe verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...