29 Nisan 2017 06:34

Hevsel Bahçeleri’nde sebze meyve ekimi başladı

Bir zamanlar Diyarbakır’ın pazarı olan Hevsel Bahçeleri’nde sebze ve meyve ekimine başlandı.

Paylaş

Diyarbakır’da tarihi Hevsel Bahçeleri’nde sebze ve meyve ekimi yaparak geçimini sağlayan aileler, ilkbaharın gelişi ile kolları sıvadı. İlk olarak tarlaları otlardan temizleyen aileler, ekilmesi gereken ilk sebzelerin ekimini yaptı. Birçok sebzenin ekildiği bahçelerde bu yıl aileler, ülkenin ekonomik durumundan kaygılı olduğu için birçok dönüm tarlayı ekmedi. Hevsel Bahçeleri’nde ekim yapan yurttaşlar ise ekonomiden yakındı.

40 YILDIR HEVSEL’DE SEBZE EKİYOR

Sur İlçesi Fatihpaşa Mahallesi’nde oturan ancak yaşanan savaştan kaynaklı çıkmak zorunda kalan Hasan Gül, şimdi kiracı olduğu için geçimini zor yapıyor. Kendi asli mesleğinin bahçelerde sebze ve meyve ekimi olduğunu söyleyen Gül, 40 yıldır Hevsel Bahçeleri’nde 15-20 dönüm arazi kiralayıp, orada sebze ekip, yetiştiğini ifade etti. 40 yıldır yaptığı sebze ekiminin gelirinin aynı olduğunu söyleyen Gül, bu yıl ki satışlardan kaygılı olduğunu söyledi. Gül, ülkenin ekonomik durumundan kaynaklı kimsenin iş yapmak istemediğini ve yiyecek için dahi alışveriş yapacak paralarının olmadığını bunun da kendisini kaygılandırdığını aktardı.

‘ESKİSİ GİBİ RAHAT DEĞİLİZ’

Ailesinin geçim kaynağı Hevsel Bahçeleri olduğunu söyleyen Gül, ailecek ilkbahar da başlayıp sonbahara kadar bahçede çalıştıklarını dile getirdi. Yıllar geçtikçe geçimin de zorlaştığını söyleyen Gül, ancak kendi şehirlerinde olmasından kaynaklı memnun olduklarını dile getirdi. Sabah 06:00’da gelip akşam 19:00’a kadar bahçede çalıştıklarını söyleyen Gül, kentteki ablukadan kaynaklı geç saatlere kadar rahat çalışamadıklarını söyledi.

‘BU YIL MEYVE VE SEBZE PAHALLI OLACAK’

68 yaşındaki Zübeyde Sasan da, evinin Fiskaya’da olduğunu söyleyerek, Hevsel’de kendi bahçelerinin olduğunu söyledi. Sasan, 20 yıla yakındır bahçede sebze ektiğini ve geçimini oradan sağladığını ifade etti. Geçen yıl eşinin ölümü ile birlikte bu yıl satmak için meyve ve sebze ekemediğini dile getiren Sasan, kendisinde alışkanlık haline geldiği için bu yıl sadece bir tarlayı kendisi için ektiğini dile getirdi. Sebzenin pahalı olmasından yakınan Sasan, yaz aylarında bunun daha da artacağını ön gördü.

‘HEVSEL NEFESİMİ AÇIYOR’

Sasan, “Kendi sebzemi kendim ekiyorum. Bu yıl tek başına olduğum için zahmetli olacak. Ama buraya geldiğimde nefesim açılıyor. Bahçeye gelmeyi burada çalışmayı seviyorum. 20 yıl önce Türkiye’nin birçok iline tarım işçisi olarak gidiyordum. Ancak hiçbir yer insanın memleketi gibi değildir” diye konuştu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dersim'deki Kale Köyü Kalesi, definecilerin hedefinde

SONRAKİ HABER

Güneşin batışını göremeyenler: AVM emekçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...