29 Nisan 2017 02:46

Aydın’da 1 Mayıs çalışmaları sürüyor

Aydın'da inşaat işçilerine 1 Mayıs'a çağrı bildirilerini dağıtıldı. Dağıtım sırasında konuşan işçiler emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Paylaş

Dilay AKINCI
Tahsine SARAN
Aydın

Aydın'da 1 Mayıs  Egemenlik Bulvarındaki Taş Köprü’den Kent Meydanı’na yapılacak yürüyüşle kutlaacak. 1 Mayıs’a sayılı günler kala çalışmalar da hızlandı. Bu çalışmalar kapsamında Emek Partisi (EMEP) üyeleri inşaat işçilerine, taleplerle 1 Mayıs’a katılma çağrısı yapan bildiriler dağıttı. Dağıtım sırasında işçiler EMEP’lilerle çalışma koşullarına ilişkin de sohbet etti. 

Bir işçi inşaatlarda iş güvenliği önlemlerinin olmadığını dile getirerek “En basitinden ayakkabı bile vermiyorlar.Çalışmalarımızın karşılığını alamıyoruz. Aldığımız maaş farklı, yatırılan sigorta primleri farklı. Primleri asgari ücret üzerinden yatırıyorlar oysa aldığımız maaş daha fazla. Sadece inşaat sektöründe değil Türkiye’de bütün işçiler aynı sorunlarla karşı karşıya” dedi. Müteahhitlerin Suriyeli işçileri daha düşük ücrete sigortasız çalıştırdığına dikkat çeken işçi, şöyle devam etti: “Biz işsiz kalıyoruz, onlar da hak ettiklerinden çok daha az ücrete güvencesiz çalışıyorlar. Yani her türlü müteahhitler kazanıyor olan biz işçilere oluyor.”

Aynı inşaatta çalışan bir diğer işçi ise “İş güvenliği falan yalan, hiçbir zaman gelip denetleme yaptıklarını görmedim. İnsanlar öldükten sonra bile hiçbir şey değişmiyor. Çalıştığım bir inşaatta patron evde oturan annesinin bile sigortasını yatırıyordu ama işçilerin sigortasını yatırmıyordu. Başa geldiklerinde ilk iş emeklilik yaşını yükseltmek oldu. 65 yaşında emekli mi olunur? Benim o yaşa kadar yaşayacağım bile belli değil yaşasam dahi ben 65 yaşında gelip inşaata çalışamam bu mümkün değil. İnşaatta 45’inden sonra çalışamaz hale gelirsin” dedi. 

Yolda süren bildiri dağıtımı sırasında konuşan bir belediye çalışanı ise “Okuma yazma bilmiyorum verdiğiniz bildiriyi okuyamam ama arkadaşlarıma veririm onlar okur. Zaten onlar 1 Mayıs’a katılacak ama ben o gün çalışıyorum” dedi.

Bir pazarcı kadın ise hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını karın tokluğuna çalıştıklarını dile getirdi. Bir de bunlar yetmezmiş gibi belediyeye her ay 400 lira, devlete de her yıl 800 lira vergi verdiklerini dile getirerek “Başımızda devlet var o kadar, başka bir şey yaptıkları yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AYKOSAN işçileri: Birlik havası olsa biz de katılırdık

SONRAKİ HABER

Amasya 1 Mayıs’a hazır: İşimiz, ekmeğimiz, geleceğimiz için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...