29 Nisan 2017 02:15

Haklarımızı savunmak için...

Adana'da kurulu Aytek Konfeksiyon'da çalışan bir işçi çalışma koşullarını ve 1 Mayıs'a hangi taleplerle katılacağını yazdı.

Paylaş

Aytek Konfeksiyon işçisi
Adana

Merhaba Evrensel okurları. Ben tekstil işçisiyim. Adana’da Aytek Konfeksiyon’da makine başında dikim işi yapıyorum. Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı fabrikada bay/bayan pantolonları dikiyoruz.

Fabrikanın çalışma koşullarından bahsedeyim. Öyle ki, çok stres altında çalışıyoruz. İşe gitmek için her sabah 06.30’da servise biniyoruz ve 07.30’da işbaşı yapıyoruz. Paydos saatimiz 18.15 ancak son zamanlarda çok fazla mesaiye kalmaya başladık. Hatta geçen hafta iş yetiştirmek için gece 3’e kadar çalıştık. Her sabah bize kota veriliyor ve akşama kadar bu sayıyı yakalamamız isteniyor. İlk işe başladığımda 1125 iş istenirken bugün 1250 işe kadar çıktı. Giderek artıyor ve bu bizi daha fazla strese sokuyor. 1 dakikalık telefon görüşmemiz bile işten çıkarılmamız için tehdit edilmemize yeterli oluyor.

Günlük 6 bin pantolon üretiyoruz ve fabrika sadece yurt dışına çalışıyor. Bizim günlük yevmiyemiz ise yalnızca 3 pantolon ediyor. Bu kadar çalışmamıza rağmen emeklerimizin karşılığını alamıyoruz. Anlayacağınız günde 11-12 saat çalışıyoruz, sürekli baskı altındayız ve düşük ücretlerde çalıştırılıyoruz. Asgari ücret zaten yetmezken bir de vergi kesiliyor. Bunlar yetmez gibi şimdilerde bir de biz işçilerin hakkı olan kıdem tazminatının kaldırılması isteniyor. Bu tamamen yanlış çünkü onlarca yıllık emeğimizin ardından karşılığını almamız mecburi olmalı.

Biz işçiler birleşmeden bu sorunları çözemeyeceğiz. O nedenle 1 Mayıs’ta haklarımızı savunmak için alanlarda olmalıyız. Asgari ücretin vergiden muaf olması, çalışma saatlerinin düşürülmesi için 1 Mayıs’a katılacağım.

ÖNCEKİ HABER

12 saat gece vardiyası, iş kazasına yara bandı

SONRAKİ HABER

AYKOSAN işçileri: Birlik havası olsa biz de katılırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa