29 Nisan 2017 01:51

EDE işçileri 1 Mayıs’ta seslerini duyurmaya çalışacak

En az 18 aydır ücretlerini alamayan EDE Demir Çelik fabrikası işçileri 1 Mayıs’ta seslerini duyurmaya çalışacak.

Paylaş

Mazhar UZBEK
İzmir

Bir dönem İzmir’in önemli metal fabrikalarından olan EDE Demir Çelik fabrikasında işçilerin ücretsiz çalışma çilesi sürüyor. Fabrikada en az alacağı olan işçinin 18 aylık ücreti içeride. İşçilerin bu duruma çözüm bulmasını istedikleri Türk Metal ve validen ise ses yok. 

Şu an fabrikanın kısmi olarak çalıştığını belirten işçiler, alacaklarının ödenmemesi endişesiyle işten de ayrılamıyor. Çalışan sayısının iyice düştüğü fabrikada, işçiler keyfi zamanlı harçlık düzeyinde paralarla çalıştırıldıklarını anlatıyor. 

Hiçbir iş güvenliği önleminin olmadığı fabrikada, işçiler zor şartlar altında çalıştıklarını ifade ediyor. Fabrikanın borç batağı içinde ve icralık olduğunu, alacak davası açsalar bile almalarının yıllar süreceğini dile getiren işçiler, çalışanların ya emekli olup kayıt dışı çalışanlar olduğunu ya da kendileri gibi iş bulamayan işçilerden oluştuğunu ifade ettiler. 

SORUMLULAR BİR ŞEY YAPMIYOR

Defalarca eylem yapan, Valiliğe, Çalışma Bölge Müdürlüğüne şikayetlerde bulunan, fabrikanın önünde, Konak Meydanı’nda yürüyüşler düzenleyen işçiler, “Buna rağmen bu fabrikanın çalışma iznini nasıl sürdürdüğünü de merak ediyoruz” diyor. İşçiler bu süreçte hep yalnız kaldıklarını, İzmir’in göbeğinde böylesine büyük bir fabrikanın yasa tanımaz davranışlarına nasıl göz yumulduğunu soruyorlar. 

Fabrikalarında örgütlü olan Türk Metal’in nerede durduğunu bilemediklerini ifade eden işçiler, şimdiki sendika temsilcilerinin de kendi fabrikalarından değil atama usulüyle BMC fabrikasından gelen bir işçi olduğunu söylediler. Böylesi kötü koşullarda çalışmalarına ve bir yılın üzerinde ücret alacaklarının ödenmemiş olmasına rağmen sendikacıların, yaptıkları eylemlere bile gelmediğini anlatan işçiler, sendikacıların sadece aidat gelirine baktığını ifade ettiler. 

SORUNLARINI 1 MAYIS ALANINDA DİLE GETİRECEKLER

“Ne yapabiliriz, nasıl çözebiliriz” arayışı içinde olan işçiler, talep ve şikayetlerini 1 Mayıs alanına taşımaya hazırlanıyor. 1 Mayıs’a kendi pankartlarıyla katılarak hem patronun hem de Türk Metal’in tutumuna tepki gösterip, diğer işçi ve sendikalardan destek talep edeceklerini ifade eden işçiler, “Türk Metal Şube Başkanını da arayan arkadaşlar, eğer sendika bir şey yapmayacaksa bu 1 Mayıs’ta ‘18 aydır ücret alamıyoruz patron yok. Türk Metal yok mağduruz’ pankartı ile yürüyeceğiz’ dediler. Sendikacılar ise ‘Bekleyin yapmayın’ demiş ama bir adım attıkları yok” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri: Birlik olursak geri adım attırırız

SONRAKİ HABER

Mesaide değil 1 Mayıs’ta buluşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...