29 Nisan 2017 01:02

Verilen eğitim TOFAŞ, istenilen performans BMW

Adana'dan Umut Madenli yazdı: Meslek lisesi öğrencileri staj sömürüsünden, niteliksiz eğitimden ve sınav sisteminden şikayetçi.

Paylaş

Umut MADENLİ
Adana

Başlıktaki söz, Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi elektrik-elektronik bölümü 10. sınıf öğrencisine ait. Meslek lisesi öğrencilerini 1 Mayıs’ta gerçekleşecek olan mitinge çağırmak için okul önünde bildiri dağıtıyoruz. Bildiri dağıtımı sırasında meslek lisesi öğrencilerini “Staj sömürüsüne karşı, sınavsız geçiş hakkı için, stajda öğrencilerin 8 saatten fazla çalıştırılmasına dur demek için” 1 Mayıs’a davet ediyoruz. Bildiri dağıtımı esnasında ara sıra öğrencilerle sohbet etme şansı buluyoruz. Öğrenciler bildirilere ilgili görünüyor.

Bir grup öğrenciyle sorunları hakkında sohbet ediyoruz. 12. sınıf elektrik-elektronik öğrencisi yazın Şa-Ra cıvata fabrikasında staj yapmış ve staj yaptığı süre içerisinde ATP’li (Anadolu Teknik Programı) olduğu için emeğinin karşılığını da alamıyor. Ücretsiz çalıştırmışlar ve bir de hafif bir iş kazası geçirmiş. Hemen hemen tüm öğrenciler, sınavsız geçiş hakkının kaldırılması noktasında öfkeli ve şikayetçi bir durumdaydı.

12. sınıf  EML öğrencileri haftanın 3 günü staj görüyor, iki gün okula gidiyor. Hafta sonu ise harçlıklarını çıkarmak için günlük işlerde çalışıyorlar. Konuştuğumuz otomasyon bölümü öğrencileri, “Biz bu süre zarfında nasıl üniversite sınavına hazırlanacağız” diye dert yanıyorlar.

Eğitim sistemi biz öğrencileri birer yarış atı gibi koşturuyor hırs ve rekabet içerisinde öğrenci yetişiyor ve bunun yanında aile baskısı da yer alıyor. Öğrenciler sınavdan düşük not alınca gelecek kaygısından dolayı, karnesi kötü geldiğinde psikolojik sorunlar yaşayıp intihar girişimine kadar gidebiliyor.

Sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasına tepki gösteren birçok öğrenci, bugüne kadar hiçbir düzenlemede, yasada meslek lisesi öğrencilerinin sorunlarına çözüm getirilmediğinden şikayetçi. Öğrenciler ayrıca can güvenliklerinin olmadığını söylüyorlar. Emeğinin karşılığını alamadıklarını belirtiyorlar. Biz de öğrencilerin sorunları ile işçilerin, diğer emekçilerin sorunlarının çözümünün birlikte olacağını söylüyoruz. İşçiler kazandığında öğrencilerin de kazanacağını vurguluyoruz.

Talepleri için 1 Mayıs’a çağırdığımız meslek liseliler, geleceklerini söylüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Meslek lisesi öğrencileri 1 Mayıs'ta alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

‘Angarya işi meslek liseli yapar’ diyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...