29 Nisan 2017 00:44

Tuğla işçileri: Sigorta istiyoruz!

Diyarbakır'da tuğla işçileriyle 1 Mayıs taleplerini konuştuk. İşçilerin öncelikli talepleri sigortalı çalışmak ve düzenli bir ücret almak.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’daki tuğla işçileriyle yaklaşan 1 Mayıs öncesi taleplerini konuştuk. Sur ilçesine bağlı Bağıvar (Kabî) Mahallesi’nde yaşayan tuğla  işçilerinin 1 Mayıs öncesi en önemli talepleri ise sigortalı çalışmak ve düzenli bir ücret almak. 20 yıldır sigorta olmadan çalışan işçiler duruma oldukça tepkili “Hiç olmazsa sigortamız olsaydı” diyorlar. Bütün işçilerin yaşadıkları sıkıntılara karşı birlik olması gerektiğini söyleyen işçiler, tüm tuğla işçilerinin sigorta talebine destek olmasını da istiyor. “Sesimizi kimseye duyuramıyoruz” diyen işçiler “Eskiden Hayat TV vardı. Hiç olmazsa bizi gösteriyordu. Şimdi sesimizi de kestiler” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

‘İŞÇİLER BİRLİK OLMALI’

12 senedir sigortasız çalıştığını söyleyen Şehmus Taş, “Sigorta olsaydı primlerimi doldururdum. Ağır iş yapıyoruz ama sigorta yok. Hem sigorta hem de ücretler için çok kez greve gittik. Birlik olamadık, çavuş kendi akrabalarını getirdi çalıştırdı. Geçen yıl da bir hafta işe gitmedik. Baktık bir şey değişmiyor iş başı yaptık mecburen. Bütün işçilere sigorta talebine ses vermelidir. İşçiler birlik olmadığı sürece hep kaybediyor. Bizler de bu yüzden başarısız olduk” dedi.

‘TUĞLAYA ZAM VAR İŞÇİYE YOK’

Yıllardır az bir ücret aldığını söyleyen Orhan Demir, “Kışın iş olmadığı için zaten çalışamıyoruz. 12 yıldır çalışıyorum sadece 5 gün sigorta yatırdılar, onu da bizlerin çabasıyla yapmak zorunda kaldılar. Sigorta ve daha iyi bir ücret için grev yaptık ama birliği sağlayamadık. Sezon başında tuğlaya zam yapıldı ama işçiye bir şey yok yine. Çavuşlar bizlerden daha fazla para alıyor. İşçi başına komisyon parası alıyorlar, tuğlaları satıyor bir de oradan alıyor para, işçiye bir şey yok. Mayıs ayında zam yapılacaktı sözde ama o da ancak 1-2 TL olur. İşçiler kendini ezdirmemeli, yaşadıkları sıkıntılara karşı birlik olmalı” diye konuştu.

‘HAYAT TV’Yİ KAPATTILAR, SESİMİZİ DUYAN YOK’

Halim Aslan’a 1 Mayıs yaklaşırken taleplerinin ne olduğunu soruyoruz: “Sigorta, dolgun ücret, servis ve haftada bir gün izin, bunları istiyoruz. Ama olmuyor.” 15 yıldır sigortasız çalıştığını söyleyen Aslan,  “ Her yıl greve giriyoruz ama  bir türlü işçiler arasındaki birliği sağlayamıyoruz. Sesimizi duyan yok, sesimiz olan Hayat TV’yi de kapattılar. Biz işçiler birlik olmadığımız sürece kaybediyoruz, birlik olmalıyız o zaman hakkımız olanı alırız” dedi.

‘ATEŞİN İÇİNDE 30 TL’YE ÇALIŞIYORUM’

İsmini vermek istemeyen bir işçi ise, “Sigortalı çalışmak için greve gittik, işten çıkarıldık. 30 yıldır sigortasız çalışıyorum. 8 çocuğum var, sabahtan akşama kadar ateşin içinde 30 TL’ye çalışıyorum, parasını da 4 ay sonra alıyorum. Bakkala, esnafa borçlanarak geçiyoruz ayı. İş yok mecburuz çalışmaya, çalışabileceğimiz başka yer yok. Tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayısı’nı kutluyorum. Birlik olmalıyız” dedi.

‘30 YILLIK GELENEK: SİGORTASIZ İŞÇİ

Eyyüp Ergin ise bölgedeki işçilerin çoğunun sigortasız çalıştığını anlatarak şunları söyledi: “Denetleme olmadığı için işçiler sigortasız çalıştırılıyor. Fabrikada ağır işlerde çalışan 12-14 yaşlarında çocuklar dahi var. Bir kaza olunca patronlar hemen ‘Bize dava açarsanız fabrika kapanır, işsiz kalırsınız, sigortalı işçi bizi kurtarmıyor’ diyor. Patronların baskısı yetmiyor, çavuşlar greve giden işçilere ‘Yerinize her türlü işçi bulurum’ deyip işçilerin bir araya gelmesini engelliyor. Burada sigortalı işçi çalıştırmak isteyen bir fabrikaya, diğer fabrikalar ‘30 yıllık geleneğimizi bozamazsınız’ dediler. 1 Mayıs’a katılıyorum ama sigortasız çalışıyorum. Sigortasız işçi mi olur? Buna artık son vermek gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 1 Mayıs: Emeğimiz ve barış için yan yana duralım

SONRAKİ HABER

Meslek lisesi öğrencileri 1 Mayıs'ta alanlarda olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...