28 Nisan 2017 23:54

Bugün Dünya Dans Günü... Haydi dansa

Dünya Dans Günü kapsamında Türkiye'nin birçok ilinde onlarca etkinlik düzenlenecek.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Vücudun dili dans her yıl 29 Nisan'da kutlanıyor. Dünya Dans Günü veya Uluslararası Dans Günü, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve UNESCO ortağı STK Uluslararası Dans Komitesi tarafından 1982 yılında tanıtıldı. Bu tarih, olağanüstü bir Koreograf veya Dansçı Jean-Georges Noverre'nin (1727-1810) doğum günü anısına ITI Uluslararası Dans Komitesi tarafından belirlendi.

İlk çağlarda kabilelerin yaptığı dans, ayin, büyü ve din işlerinde kullanıldı. Hareketler el çırpma, şarkı, vurma çalgıları, kaval ve flütle desteklendi.  Çok eskiden bir savaşın kazanılması, ilkbaharın gelişi, bayram coşkusu, başarıyla sonuçlanan zorlu av partileri, sağanak yağmur, insanların dans etmesi için yeterli nedenlerdi. Orta Çağ boyunca gelişmesini sürdüren dans, sonuçta dinsel nitelikten sıyrılarak, başlıca sahne gösterisi haline geldi. 16. yüzyılda Fransa ve İtalya'da besteciler, yalnız dans için yapıtlar bestelemeye başladı. Tüm dünyada yaygınlaşan dans, sınırlarını öylesine genişletti ki, cüretkar havaya kaldırma figürlerini içeren volta dansını çok seven İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth, bu tavrıyla çevresindeki din adamlarını dehşete düşürdü. Bale doğuyor parmak ucunda dans, 1818'e doğru ortaya çıktı. Akademik dansın katı ilkelerinden sıyrılan modern dans, 20. yüzyılın başında ortaya çıkmaya başladı.  

DAVETLİSİNİZ

- Bugün Koşuyolu Parkı’nda saat 17.00'de 7'den 70'e  herkes salsa, tenpo, zumba, hiphop, roman, sirtaki ve çeşitli danslar yapaya davetli.  

- Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Kartal Saat:14.00

- Kalkedon Flamenko Topluluğunun Kadıköy Halk Eğitim Merkezindeki gösterisi saat 20.30'da 

- Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), Dünya Dans Günü nedeniyle özel programla da izleyiciyi selamlayacak. Kutlamalarda, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü ''Kukla'', ''Şımarık Kız'' ve ''Pas D'Esclav'' balelerini, ADOB ''Bach Oriantale'' adlı yapıtı ve çocuk balesi özel gösterisini, Modern Dans Topluluğu ''Giriş-Gelişme-Sonuç'' adlı eseri, Antalya Opera ve Balesi Müdürlüğü ise Carmina Burana'nın Koreograf Robert North tarafından aynı adla uyarlanan bir perdelik bale yorumunu sahneleyecek.

- Dünyaca ünlü uluslararası pek çok dans grubunun koreografisini gerçekleştiren Uri Ivgi ve Johan Greben'in Akbank Sanat'ta gerçekleştirdiği atölye çalışması sonucu hazırladığı Uri & Johan ile Yolculuk projesinden bir bölüm sunulacak. Ünlü İspanyol Koreograf Jesus De Vega'nın ilk kez mart ayında, Akbank Sanat'ta dansçılarla birlikte gerçekleştirdiği projesi izleyecilerle buluşacak.

- Türkiye Dans Sporları Federasyonu, "29 Nisan Dünya Dans Günü"nde İstanbul Bilgi Üniversitesi organizasyonuyla dans yarışması düzenleyecek. 30 Nisan Pazar günü ise miniklerin performans sergileyeceği yarışmada, adaylar Samba, Cha Cha, Rumba gibi Latin dansları ile Vals, Tango gibi dans türlerinde yarışacak. Yarışma kapsamında en iyi performansı gösteren çift, Bilgi Dans Kupası'nın sahibi olacak.

- Aliağa Belediyesi Sanat Evi (ASEV) Latin Dansları Topluluğu saat 20.30'da Tüpraş Halk Eğitim Merkezinde gösteri sahneleyecek. 

ÖNCEKİ HABER

YSK'nin 'tam kanunsuzluk yok' açıklaması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Evde konserve yapmalı mıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...