28 Nisan 2017 18:10

Aydın'da Birleşik Metal'den Jantsa işçilerine bilgilendirme

BMİS, Jantsa fabrikasında 28 Nisan tarihinin 'İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçileri anma ve yas günü' ilan edilmesi için işçileri bilgilendirdi

Paylaş

Aydın organize sanayi sitesinde bulunan Jantsa fabrikasında Birleşik Metal İş Sendikası 28 Nisan tarihinin "İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçileri anma ve yas günü” ilan edilmesi için işçilere bilgilendirme yaptı.

Vardiya giriş ve çıkışlarında işçilere sendikanın merkezi bildiri metnini okuyan İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Tekay Bilir, 28 Nisan tarihinin Dünya'nın pek çok ülkesinde "İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçileri anma ve yas günü” olarak kabul edildiğini belirterek, “her gün 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği ülkemizde, 28 Nisan resmi olarak “Anma ve Yas Günü" olarak kabul edilmemiştir. 28 Nisan, devlet kademelerinden başlayarak, işverenlerden kamuoyuna iş cinayetlerinin durdurulmasına yönelik bir duyarlılığın oluşturulması için atılacak önemli bir adımdır. Bunun ötesinde iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anmak, aileleri ile dayanışma içinde olmak, acılarına ortak olmak vicdani bir sorumluktur” dedi.

28 Nisan’da pek çok ülkede, çeşitli sendikalar ve Birleşik Metal İş’in de bağlı olduğu Küresel Sanayi Sendikası (Industriall] Konfederasyonu olmak üzere iş cinayetlerine dikkat çekmek için pek çok etkinlikler yapıldığını belirten Bilir: “İşverenlerin doymak bilmeyen kar hırsı, artan üretim baskısı, esnekleşen ve kuralsız hale gelen çalışma koşulları iş kazalarını ve işçi ölümlerini arttırıyor. Biliyoruz ki, taşeron çalışma, kiralık işçilik gibi çalışma biçimlerinin yaygınlaşması alınmayan güvenlik ve sağlık önlemleri demektir. Esnekleşen çalışma koşullarıyla birlikte uzayan çalışma saatleri iş kazalarına, iş cinayetlerinin kaçınılmaz hale gelmesi demektir. Son yıllarda artan kitlesel iş cinayetleri ile birlikte ülkemiz işçi mezarlığına dönüşmüş durumda. Davutpaşa, Soma, Ermenek ve Torunlar katliamları toplum vicdanında ve hafızasında kapatılmayacak yaralar açtı. İş cinayetlerinin gerçek sorumluları hak ettikleri cezaları ya almıyor ya da komik cezalarla aramızda ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyorlar” dedi.

“Çalışma şartlan öldürüyor ya da hasta ediyor. Hepimiz işçi ölümlerinden sorumluyuz” diyen Bilir: “Devlet denetlemediği ve gerçek sorumluları cezalandırmadığı, 'fıtrat’ söyleminin arkasına sığındığı için, işverenler kar Hırsıyla, işçi ölümlerine davetiye çıkardıkları için, toplumun bireyleri işçi ölümlerine sessiz kaldığı için ve nihayetinde siyasi iktidara ve sermayeye sırtını yaslanmış yandaş sendikalar da işçi ölümlerini görmezden geldikleri için sorumlular. Bir 28 Nisan gününde daha, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrımızı tekrarlıyoruz, 28 Nisan İş Cinayetlerinde kaybettiğimiz işçileri anma ve yas günü olarak ilan edilmelidir” dedi.

Tekay Bilir, “Birleşik Metal İş olarak iş cinayetlerine ve hak gasplarına karşı ekmek, özgürlük ve demokrasi taleplerimizle İzmir’de 1 Mayıs alanında olacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fabrikaya gelen Emek Partisi üyeleri de açıklama öncesi ve sonrası vardiya değişimi yapan Jantsa işçilerine 1 Mayıs ile ilgili bildiri ve Emeğe Sesleniş bülteni dağıttılar, fabrika çevresine 1 Mayıs afişleri astılar. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Banvit, FIBA Şampiyonlar Ligi'nde finale yükseldi

SONRAKİ HABER

Venedik turist sayısını kısıtlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...