28 Nisan 2017 12:43

Mahkeme belediyenin yüz tanıma sistemini durdurdu

İzmir'de mahkeme, Bornova Belediyesi'nin çalışanları için uyguladığı yüz tanıma sistemini, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle durdurdu

Paylaş

Bornova Belediyesi'nin, personelinin mesai takibi için başlatmış olduğu yüz tanıma sistemi yargıdan döndü. Belediyede örgütlü KESK'e bağlı Tüm Bel Sen tarafından yargıya taşınan Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'nün uygulaması hakkında mahkeme karar verdi.

Açılan davada sendika, müdürlüğün işleminin personelin kişilik haklarını ihlal ettiği, kamusal alanda da olsa özel hayatın gizliliğini yok saydığını, kişisel verilen izinsiz olarak kayıt altına alındığını, uygulamanın Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmişti. Belediye ise savunmasında uygulamasına gerekçe olarak binalarının dağınıklığını ve personel sayısının fazlalığını ileri sürmüştü ve Anayasa'ya aykırı olmadığını savunmuştu.

'TOPLANAN VERİLER BAŞKA ŞEKİLDE DE KULLANILABİLİR'

Dosyadaki itirazları ve savunmayı inceleyen İzmir 6. İdare Mahkemesi kararı uygulamayı durdurdu. Sendikanın itirazlarını kabul eden mahkeme yüz tanıma sisteminin hukuka uygun bulmadı. Özel hayatın gizliliğini yok sayılmasının kabul edildiği kararda ayrıca, uygulamanın sınırlarını usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağının ve toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılmayacağına dair güvencenin bulunmdağı da ifade edildi. 

Kararda "Mesai kontrol sisteminin şekli ve içeriği dikkate alındığında, sözü edilen uygulama ile kurumca amaçlanan kamu yararı orantılılık bulunmadığından bu uygulama anayasal ilke olan ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil etmektedir" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vizyonda bu hafta (28 Nisan 2017 Cuma)

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da 1 Mayıs çağrısı: Savaşa karşı  buluşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa