28 Nisan 2017 11:28

‘Meslek hastalıkları konusunda veriler yetersiz’

ILO Türkiye Ofisi, verilerin toplanması ve kullanılmasının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, 28 Nisan  Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada,  iş sağlığı ve güvenliği verilerinin toplanması ve kullanılmasının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan Türkiye’de meslek hastalıkları tanımının yetersizliği nedeniyle istatistiklerin doğru olmadığı biliniyor. Prof. Dr. İbrahim Akkurt, sorunun yıllardır tazminat ve maluliyet sorunu olarak ele alınarak, meslek hastalıklarının üzerinin örtüldüğünü vurguladı. 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi “Uluslararası Standartların Uyumlaştırılması Yoluyla Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesinin Sürdürülmesi” projesi kapsamında gerçekleştirdiği İş Güvenliği Uzmanlarının Görev ve Sorumluklarının Yürütülmesi ile ilgili araştırma sonuçları yayınladı.

Bu yılki Dünya İSG Günü temasının güvenilir İSG verisi toplamanın ve kullanmanın önemine dikkat çekmek olduğu ifade edilen açıklamada, “Her yıl işle ilgili kaza ve hastalıklar sonucunda 2.3 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 300 milyondan fazla iş kazasının meydana geldiği tahmin edilmektedir. Fakat bu tahminler, sorunun boyutunu ve iş kazaları ve meslek hastalıklarının çalışanlar, aileler ve ekonomiler üzerine etkilerini tam olarak yansıtmamaktadır. İşle ilgili hastalıklar, yaralanmalar ve hastalıkların sonuçlarını ve boyutunu anlayabilmek yanında sağlıklı ve güvenli işyerleri için etkin politika ve stratejileri geliştirmek amacıyla daha iyi kalitede ulusal veriye ihtiyaç olduğu açıktır” denildi.

ILO DOĞRU VERİYE DİKKAT ÇEKİYOR

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, Dünya İSG Günü’nü kutlamak için yaptığı açıklamada, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinin, kazalar ve hastalıklar meydana gelmeden önce risklerin tanımlanmasına ve tehlikelerin ortadan kaldırılmasına bağlı olduğuna dikkat çekti. 

Tehlikeli durumlar ve şüpheli meslek hastalıkları vakalarına yönelik verilerin toplanmasının önlem alma kültürünün oluşmasında önemli olduğunu vurgulayan Özcan, güvenilir İSG verisi üretmek için devlet, işçi ve işveren örgütleri arasındaki etkin sosyal diyaloğunun olması gerektiğini söyledi.  

ILO Genel Direktörü Guy Ryder ise “Doğru veri, hayat kurtarmaya yardımcı olacaktır. Bunu öncelik haline getirelim” dedi.

AKKURT: SAĞLIK BAKANLIĞI SORUMLU OLMALI

Türkiye’de meslek hastalıkları verileri tanımı SGK üzerinden ve doğru bir şekilde yapılmadığı için istatistiklere oldukça az yansıyor. Konuya ilişkin Evrensel’e değerlendirmede bulunan Prof. Dr. İbrahim Akkurt ise insan sağlığından olduğu gibi meslek hastalıklarından da Dünya Sağlık Örgütü ve ülkelerin sağlık bakanlıklarının sorumlu olması gerektiğini savundu. Meslek hastalıkları tanımının SGK üzerinden yapıldığı ve Sağlık Bakanlığının bu işi devralmak istemediğini ifade eden Akkurt, meslek hastalıkları sorununun yıllardır tazminat ve maluliyet sorunu olarak ele alındığını dile getirdi. Akkurt, bu kaygılarla meslek hastalıklarının üzerinin örtüldüğünü vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi için 'adalet' istediler

SONRAKİ HABER

'Ahmet Taşgetiren Star'dan ayrıldı' iddiası yalanlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa