28 Nisan 2017 10:43

Kocaeli’de 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı

Kocaeli’de 1 Mayıs Tertip Komitesi adına KESK, DİSK, TMMOB ve TBB, 1 Mayıs programını ve taleplerini açıkladı.

Paylaş

Kocaeli’de 1 Mayıs Tertip Komitesi basın açıklaması yaparak işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günündeki taleplerini sıraladı.

Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasına Tertip Komitesi adına KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını Tertip Komitesi adına okuyan KESK Dönem Sözcüsü Yener Çalışkan, programın 12.30’da İzmit’te İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda toplanmayla başlayacağını, 13.00’te buradan yürünerek Anıtpark’a ulaşılacağını belirtti.
Öncelikli taleplerinin Türkiye halkı için demokratik, laik bir Türkiye olduğunu belirten Çalışkan, ardından taleplerini şu şekilde sıraladı:  
“Siyasi anlayışlara göre şekillenen değil, Hukukun bağımsızlığını ve herkese eşit uygulanmasını istiyoruz. Ulusal ve uluslararası barış içerisinde, kardeşçe bir arada yaşamak istiyoruz. OHAL rejiminin sonlandırılmasını istiyoruz. OHAL süresinde yapılan hukuksuz uygulamaların ortadan kaldırılmasını, KHK’lar ile İşten atılan arkadaşlarımızın işlerine iadesini istiyoruz. Uygar dünyada olduğu gibi, devlet güvencesinde laik, demokratik, bilimsel ve parasız eğitim istiyoruz. Cemaat ve tarikatların eğitim alanından çekilmesini istiyoruz. Bilimsel temelde eğitim veren, özgür üniversite ve akademik özgürlük istiyoruz. Kamu kaynaklarının yağmalanmasını değil, kamu kaynaklarının toplumun tüm kesimlerince eşit paylaşıldığı bir ekonomik düzen istiyoruz. Özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz. Sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırıldığı, Özgür örgütlenme ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz. Ülkenin taşeron cennetine dönüştürülmesini değil, Taşeron uygulamalarının sonlandırılmasını istiyoruz. Tüm halkımıza sosyal güvencesine bakılmaksınız genel sağlık sigortası kapsamında parasız sağlık hakkı verilmesini istiyoruz.”

‘KIDEM TAZMİNATININ FONA DEVREDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Vergi yükünün emekçilerin üzerine yıkılmasını değil, adil bir vergi sisteminin kurulmasını istiyoruz. Güvenceli bir toplumun oluşması için güvenli bir gelecek için, İş güvencesi istiyoruz. Herkesin ürettiği hizmetlerin kıymetli olduğunu, toplumun ihtiyacının üretilen hizmetlerle karşılandığı gerçeğinden hareketle, ücret politikalarının belirlenmesinde, Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Toplumun kanayan yarası haline gelen İş cinayetlerinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Kazanımlarımızın isteğimiz dışında sermaye gruplarının fon ihtiyacının karşılanması amacı ile oluşturulan, Zorunlu BES uygulamasının sonlandırılmasını istiyoruz. Modern kölelik anlamına gelen özel istihdam büroları eliyle köleleştirilmek istemiyoruz. Kiralık işçilik uygulamasını istemiyoruz. 30-40 yıllık çalışmalarımızın karşılığı olan kıdem tazminatının fona devredilmesini istemiyoruz. 1850’li yıllarda olduğu gibi uzun çalışma süreleri 16-18 saat değil, Çalışma saatlerinin 8 saat olmasını istiyoruz. 657 sayılı yasa değişikliği ile iş güvencesinin kaldırılmasını istemiyoruz. Ülkenin gerçeği ile örtüşmeyen 65 yaş olarak uygulanan emeklilik yaş sınırının yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Mezarda emeklilik istemiyoruz. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını ve geçinebilecek bir ücret istiyoruz. İşsizliğin önlenmesi için yeni iş alanları yaratılmasını istiyoruz. Emeklilerin yeniden çalışmak zorunda kalmaması için yaşamlarını sağlayacak bir ücret verilmesini istiyoruz. Devletin, cemaat ve tarikatlardan arındırılmasını istiyoruz.”

Öte yandan Gebze 1 Mayıs’ı ise 9.30’da Trafo Meydanı’nda toplanmayla başlayacak. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'daki alkol yasağına CHP'den tepki

SONRAKİ HABER

Demirkol'dan Belözoğlu'ya tepki: Abilerin ülkeye gelemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...