28 Nisan 2017 10:30

5 yıldızlı otel Shangri-La’da 5 yıldızlı sömürü

Beşiktaş'taki 5 yıldızlı Shangri-La otelinde 14 işçi Dev Turizm-İş'e üye oldukları için işten atıldı. İşçiler otel önünde basın açıklaması yaptı.

Paylaş

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Shangri-La otelinde DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş sendikasına üye oldukları için 14 işçi işten atıldı. Otel önünde yaptıkları basın açıklamasında “İstanbul'un göbeğinde turizm işçileri kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır” diyen işçilere CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da destek verdi.

‘AZ İŞÇİ İLE ÇOK İŞ MANTIĞI’

5 yıldızlı otel Shangri-La’da, işçilere kendi iş tanımları dışında işler yaptırıldığını, kanunen verilmesi zorunlu olan molaların dahi bazen işçilere verilmediğini söyleyen Devrimci Turizm İşçileri Sendikası İstanbul Şube Yöneticisi Saniye Evren, “Müdürlerin keyfi uygulamaları, hakaret ve tehditler ise çalışma hayatının sıradanlaşmış vakaları haline gelmiştir bu otelde” dedi. Evren, otel işçilerinin çalışma koşullarını şöyle özetledi: “Kanuna aykırı bir şekilde bazı işçiler sürekli gece mesailerinde çalışmak zorunda bırakılırken, ‘az işçi ile çok iş mantığı’ işçilerin yapabileceğinden daha fazla işleri yapmak zorunda kalmasına neden olmaktadır. Bu otelde işçiler hasta olup rapor dahi alamamaktadır. Hasta olup bir işçi rapor aldığında psikolojik baskı ile karşılaşmakta ve böyle bir durumda haftalık iznini dahi kullanamamaktadır. Zorunlu ücretsiz izin gibi uygulamalar da bütün bu olumsuz çalışma şartlarına ek uygulamalardandır.”

‘ANAYASAL HAK GASBI’

Ağır çalışma koşullarına karşı Dev-Turizm-İş sendikasında örgütlenen işçilerden 14’ünün işten atıldığını söyleyen Evren, “Sendika üyesi 7 işçi arkadaşımız, Shangri-La patronunun bu zorba tutumu sonucu işten atılmıştır. İşten atma gerekçesi her ne kadar ‘ekonomik küçülme’ dahi olsa oteldeki doluluk oranının yüzde 90'ları aştığı bir zamanda bu ekonomik gerekçenin sadece gerçeği gizlemek maksadının olduğunu bizlere net bir şekilde göstermektedir. Bu açıkça sendika kıyımıdır, bu açıkça işçinin anayasal hakkı olan sendika hakkının gasbedilmesidir” dedi.

‘OTELİN SAHİPLERİ 14 İŞÇİNİN HAKKINI GASBETMİŞTİR’

Eyleme katılan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise şöyle konuştu: “2017 yılında olmamıza rağmen bu otelin sahipleri 14 işçiye sendika istedikleri için kapıyı göstermiştir. 8 saat çalışmak isteyen, sendikalı çalışmak isteyen herkes iktidarın da desteğiyle baskı alına alınmakta, hakları gasbedilmektedir. 5 yıldızlı otelde herşeyin şatafatla devam ettiği, tüm hizmetlerin ultra lüks bir yerde, çalışma koşulları 1700’lü yılları aratmaktadır.”

UCUZ EMEK CENNETİ

Dev Turizm-İş Örgütlenme Daire Başkanı Ali Karabudak da “900 bin kayıtlı turizm işçisinin kaç tanesi sendika hakkını kullanabiliyor?” diye sordu. 30 bin turizm işçisinin sendikalı çalıştığını söyleyen Karabudak, “Sermayenin ucuz emek cenneti yaratarak özellikle turizm işçilerini köle gibi çalışmaya mahkum etmiş durumdalar. Bu insanların yapmak istediği, insanca yaşamak, güvenceli çalışmak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Valiliğinden ikinci 'alkol yasağı' açıklaması

SONRAKİ HABER

Aydın’da HDP üyelerinin yargılandığı davada tahliye yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...