28 Nisan 2017 09:34

1 Mayıs öncesi İsveç’te Nazi alarmı

Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı ırkçı örgütün 1 Mayıs provokasyonlarına karşı alarma geçildi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı ırkçı örgüt, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta provokasyonlara hazırlanıyor. NMR’nin 1 Mayıs’ta Falun ilinde protesto gösterisi yapacağını açıklaması üzerine polis alarma geçti.

NMR, 1 Mayıs öncesi sosyal medyada yayınladığı bir filmde taraftarlarına Falun’da yapılacak gösteriye katılmaları çağrısı yapıyor ve polislerden de kendilerine verilen emirleri kuşkuyla karşılamalarını istiyor.

NMR, sadece göçmen ve ırkçılık karşıtlarına saldırmakla yetinmiyor aynı zamanda polisleri de hedef alıyor. Gösteri yapan Naziler pek çok kez polise saldırmışlardı. Bundan yaklaşık 1 yıl önce Stockholm’de gösteri yapan NMR üyesi Naziler, aniden polislere saldırmıştı. Gözaltına alınan saldırganlardan 6’sı cezaya çarptırılmıştı.

Polis, NMR’nin düzenleyeceği gösteriye yaklaşık bin kişinin katılacağı tahminleri yapıyor. Irkçılık karşıtlarının da Nazileri protesto etmek için Falun’da gösteri hazırlığına başladıkları belirtiliyor.

Geçtiğimiz yılın 1 Mayıs’ında da NMR’nin Borlänge ilinde yaptığı gösteri ırkçılık karşıtlarının direnişiyle karşılaşmış, Tess Asplund adında bir kadın, yumruğunu havaya kaldırarak 300 Nazinin karşısına tek başına dikilmişti.

Kuzey Direniş Hareketi İskandinavya’nın en saldırgan ve örgütlü ırkçı ve Nazi grubu. Rakhmet Akilov’un 7 Nisan günü Stockholm’de gerçekleştirdiği ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısından sonra  intikam alma çağrıları yapmıştı. İsveç Güvenlik Polisi, ırkçı ve Nazi örgütlerin intikam almak için hazırlık yaptıklarını ve ırkçı grupları takibe aldıklarını açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli il örgütü: Gebze ve İzmit'te alandayız

SONRAKİ HABER

DİB: Kirli sandık sonuçlarını kabul etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...