30 Haziran 2012 04:04

Darbeciler mahkemeye bile gelmedi

12 Eylül 1980 darbesinin yargılandığı dava kapsamında sanıklar, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya bugün de duruşmaya katılmadı.Evren ve Şahinkaya için İstanbul Adli Tıp Kurumundan gelen sağlık raporunda, duruşma salonunda bulunmalarının kendileri için “hayati tehlike” yaratacağ

Darbeciler mahkemeye bile gelmedi
Paylaş

Evren ve Şahinkaya için İstanbul Adli Tıp Kurumundan gelen sağlık raporunda, duruşma salonunda bulunmalarının kendileri için “hayati tehlike” yaratacağı iddia edildi.

5. DURUŞMA GÖRÜLDÜ

Davanın beşinci duruşması, bugün 12 Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada yine dönemin mağdur ve mağdur yakınları ile çok sayıda müdahil avukat hazır bulundu. Duruşmada, ilk olarak Şahinkaya ve Evren için gelen adli tıp raporu okundu.

RAPORDA NE YAZIYOR?

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kişide mevcut kronik hastalıkların nitelikleri ve kişinin yaşı birlikte değerlendirildiğinde, uzun süre efor gerektiren (ayakta kalma, konuşma vb.) durumlarda ve stres yer alan ortamlarda, kardiyak-nörolojik kökenli hastalıkların tetiklenerek, kişide hayati tehlike yaratabileceği, bu nedenle doktor ve sağlık ekipmanı ile gelerek ifade vermesi durumunda, belirtilen hayati tehlike riskinin gerçekleşmesi halinde, mevcut hastalıklarının niteliği itibarıyla sağlık ekibinin müdahalesinin yeterli olmayabileceğinin oy birliği ile mütalaa olunmuştur.”

RAPOR KABUL EDİLEMEZ

Müdahil avukatlar ise rapora itiraz etti. Adli Tıp Kurumunun güvenilirliğinin tartışılır hale geldiğini belirten avukatlar, bu sebepten raporun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Avukatlar; Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere bağımsız sağlık örgütlerinden oluşturulacak bir komisyondan rapor alınmasını talep etti. Savcı ise mütalaasında, Evren ve Şahinkaya’nın “telekonferans sistemi” ile dinlenmesini istedi.

MAHKEME RAPORU YETERLİ BULMADI

Mahkeme ise, Adli Tıp Kurumunun raporunu yeterli bulmayarak üniversite hastanelerinden Evren ve Şahinkaya hakkında sağlık raporu istedi.

Ayrıca Evren ve Şahinkaya’nın malvarlıklarının değerlendirilmesi için MASAK’a gönderilen yazının beklenmesine karar veren mahkeme, Evren’in Genelkurmay ziyaret defterinin incelenmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün müdahillik talebini ise reddetti. Üniversite hastanelerinden sağlık raporları geldikten sonra Evren ve Şahinkaya’nın duruşmalara gelip gelmeyeceği de netleşecek.

‘EVREN GELECEK, HESAP VERECEK’

Duruşma öncesi Adliye önünde de önceki dört duruşmada olduğu gibi tepkiler ve talepler dile getirildi. 12 Eylül darbecilerinin mahkemeye getirilerek yargılanmasını isteyen siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, sık sık “Evren gelecek, hesap verecek” sloganları attı.

‘YARGILAMA BİR LÜTUF DEĞİL’

Uluslararası İnceleme Komitesinin de katıldığı duruşma öncesi Adliye önünde komite adına konuşan Işılay Karagöz, darbecilerin yargılanmasının, Başbakan Erdoğan’ın bir lütfu olmadığına dikkat çekti. Karagöz, “12 Eylül bugün yargılanıyorsa, Başbakan’ın, Erdal Eren’in asılmasına üzüldüğü için değil, yıllardır mücadele etmemiz sayesindedir” dedi.

YURT DIŞINDAN DESTEK

Almanya Gıda İş Sendikasından (NGG) dava sürecini takip etmek için gelen Helwut Weiss ise, “12 Eylül sonrası, sürgün edilen insanların ve çocuklarının yurt dışında kötü durumda olduklarını gördük. Bu yüzden destek için geldik” dedi.

‘BU DAVA SAHİPSİZ DEĞİL’

Adliye önündeki eyleme, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci 78’liler Federasyonu, Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği ve Uluslararası İnceleme Komitesi de katıldı. Ayrıca mahkeme önündeki açıklamaya, darbe döneminde idam edilen Veysel Güney’in küçük yeğeni de ailesiyle birlikte katıldı.

Dava 14 Eylül 2012 tarihine ertelendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bitkisel ilaç reklamlarına dikkat

SONRAKİ HABER

ÖYM’de ‘esas değil usul’ değişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...