28 Nisan 2017 06:04

Suriyeliler gitti ama ucuz işçilik sürüyor

Mersin tarım işçileri düşük ücretlerin Suriyelilerle gerekçelendirildiğini ama binlerce mülteci gitmesine rağmen ücrette değişiklik olmadığını söyledi

Paylaş

Ücretlerin iyileştirilmesi için yıllardır mücadele ettiklerini belirten tarım işçisi Mustafa Ürkütür, düşük ücretlerin Suriyeli mültecilerle gerekçelendirildiğini ancak binlerce mültecinin bölgeden tahliye edilmesine rağmen ücretlerde bir değişiklik olmadığını kaydederek, "Toprak sahipleri işçileri, Suriyelileri geri getirmekle tehdit ediyor" dedi.

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu mahallesinde çadırlarda kalan Suriyeli mültecilerle mahalle sakinleri arasında 17 Nisan'da yaşanan silahlı, taşlı ve sopalı çatışmanın ardından bölgeden tahliye edilen mülteci sayısı 3 bine ulaştı. Akdeniz'in yanı sıra Tarsus, Erdemli ve Silifke ilçelerinde tarım alanında faaliyet gösteren 15 bini aşkın Suriyeli mülteciyi etkileyen gerginlik ile birlikte gözler tarım sektöründeki işçilere çevrildi.

Yıllardır 42 ila 55 TL arasında çalıştırılan işçiler, zam taleplerine karşılık ucuz iş gücü olarak görülen ve 25-35 TL arasında ücretlerle sömürülen mültecilerle tehdit edildi. Adanalıoğlu ve Kazanlı’da bulunan tarım işçileri, mültecilerin gerekçe gösterilerek ücretlerin iyileştirilmemesine tepkili.

‘SURİYELİLERDE GİTTİ AMA...'

Sabahtan akşama kadar tarlalarda gerek seraların içinde gerekse güneşin altında çalışmak zorunda olduklarını belirten Hüseyin Yaman, emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yandı. Kendisi gibi Mersin bölgesindeki işçilerin çoğunun 45 TL karşılığında çalıştığını vurgulayan Yaman, sağlık sigortalarının olmadığını ve sürekli kendilerine düzenleme yapılacağından söz edildiğini kaydetti. Söylenenlerin çoğunun lafta kaldığını dile getiren Yaman, “Daha önce 'Suriyeli işçiler var' diye ücretler düşük diyorduk. İşçiler hep Suriyelilere tepki gösteriyordu. Yevmiyeler düşük diye Suriyelileri suçluyorduk. Ama gel gör ki şimdi öyle bir şey de yok. Hani Suriyeliler tahliye edildi. Şimdi Suriyeli de neredeyse kalmadı. Ama bizim ücretlerimiz halen aynı. Bizi Suriyelilerle kandırıyorlardı. Onlarla korkutuyorlardı. Demek ki suç Suriyeliler de değil, ücreti verenlerdeymiş. Şimdi daha iyi anlıyoruz bunu” diye belirtti.

‘İŞÇİ İÇİN DEĞİŞEN BİRŞEY YOK'

Ücretlerin iyileştirilmesini beklediklerini ve yıllardır bunun için mücadele ettiklerini belirten Mustafa Ürkütür de, “İşçi için değişen bir şey yok. Bu yüzde 99 işverenden kaynaklı bir durum. İşveren kendi aralarında anlaşıyorlar. Biri 45 TL verince diğeri daha fazlasını vermek istemiyor. Gelip diğerini örnek gösteriyor. Ücretlerin durumu mal sahipleri ile alakalı. Suriyeliler bahaneydi şimdiye kadar bu bölgede. Şimdi Suriyelilerde gitti eee hani ne değişti?” diyerek tepki gösterdi.

Şimdi ise başka gerekçelerle işçilerin taleplerinin bastırılmaya çalışıldığını kaydeden Ürkütür, toprak sahiplerinin işçileri Suriyelileri geri getirmekle tehdit etmeye çalıştığını ifade etti. Ürkütür, işçilerin bundan sonra bu tür bahanelere inanmayacağını söyledi.

‘İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYA YETMİYOR’

Sabah saat 07.00'da iş başı yaptığını ve akşam 17.00’a kadar tarlada çalıştığını belirten Suriyeli tarım işçisi Sabiha Ali, 35 TL aldığını ifade etti. Aynı aileden 3 kişi çalıştıklarını ve 11 nüfusa baktıklarını aktaran Ali, haftanın 3 ya da 4 günü çalıştıklarını ve işlerinin devamlılığının olmadığını dile getirdi. Ev kirası, elektrik, su faturası ve diğer ihtiyaçlarının bu şekilde karşılanmasında zorluk çektiklerini ifade eden Ali, yıllardan bu yana birlikte olduğu çok sayıda memleketlisinin tahliye edildiğini ve kendileri ile birlikte 2 ailenin bölgede kaldığını belirtti. Yaşananlara bir anlam veremediğini kaydeden Ali, düşük ücretlerin kendileriyle alakalı olmadığını ve bunu işçilerin de bildiğini vurguladı. (Mersin/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Spurs ve Raptors yoluna devam ediyor

SONRAKİ HABER

'Abdullah Gül'ün siyasi bir projesi ve ekibi yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...