28 Nisan 2017 01:28

Taşeron işçilerin talebi kadro hakkı ve kıdem tazminatı

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesinde çalışan taşeron işçilerle 1 Mayıs'ı konuştuk. Öncelikli talep kadro hakkı ve kıdem tazminatının korunması.

Paylaş

Eda AKTAŞ
Emine UYAR
İzmir

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesinde çalışan taşeron işçiler kadro ve kıdem tazminatının korunması talepleri ile 1 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanı’nda olacak.

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi içinde 15 birimde örgütlü olan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürüyor. Şube yöneticileri belediye ve üniversiteye bağlı birimlerde yaptıkları toplantılarda, özellikle kıdem tazminatının fona devredilmesi ve ülke gündemine dair konuşmalar yaparak işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor. Taşeronda çalışan işçiler de kadro ve kıdem tazminatının korunması talepleriyle alanlarda olacak. 

Bornova Belediyesi Sosyal Yardım İşlerinde çalışan Genel İş 7 No’lu Şube Yöneticisi Uğur Nazlıoğlu, yaklaşık bir buçuk senedir taşeronda örgütlenme çalışması yürüttüklerini söyleyerek, “Taşeronda örgütlülük ve sendikal faaliyet Türkiye koşullarında geri bir noktada. Taşeronda çalışan işçilerin hayatı çok kolay değil. Esnek çalışma koşullarından, temel bazı hakları kazanımlara kadar birçok şey problemli. Ancak sendikal mücadele ile birlikte bunları dengelemeye çalışıyoruz” dedi. 1 Mayıs’ın geçen senelere göre daha da önemli olduğunu dile getiren Nazlıoğlu, “Referandumun ardından hükümetin ilk icraatı kıdem tazminatının fona devredilmesi çalışması oldu. Dolayısıyla kıdem tazminatına sahip çıkmak ve aynı zamanda tek adama hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız” diye konuştu. 

‘GÜNDOĞDU’DA OLACAĞIZ’ 

Bornova Belediyesi Sosyal Tesislerinde yüzme antrenörü olarak çalışan Ayperi Yerlikaya, sosyal tesisler olduğu için esnek ve değişken çalışma saatlerinin olduğunu, hafta sonları da çalıştıklarını söyledi. Fona devredilmesi halinde kıdem tazminatı hakkının ellerinden alınacağını belirten Yerlikaya, gelecek konusunda insanların kaygılı olduğunu söyledi. Kıdem tazminatı için mücadele edeceklerini ifade eden Yerlikaya, “İşçilerin birliğine daha fazla ihtiyacımız var. Haklarımızı savunmazsak hiç kimse bizim adımıza savunmaz. Özellikle kadınların sosyal hayatları ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunları dile getirebilmeleri için bir arada olmalıyız. Bunun için Gündoğdu’da olacağız” dedi. 

Ege Üniversitesi Personel İşlerinde çalışan Özgür Ağdaş, yardımcı personel olacak çalışan işçilerin koşullarını daha zor olduğunu belirterek “Yardımcı personelde çalışanlar genelde saatlik izin aldıklarında ya da hastaneye gittikleri zaman senelik izinden düşürüleceği söyleniyor. Bu da sorunların yaşanmasına neden oluyor” dedi. İşçiler olarak daha iyi şartlarda çalışmak istediklerini belirten Ağdaş, “İş güvencesi ve kıdem tazminatı için mücadele ediyoruz. Sosyal haklarımızın da daha iyi olması gerekli, bunun için mücadelemizi 1 Mayıs’ta alanlara taşıyacağız” dedi.

'İŞ GÜVENCESİ İSTEYECEĞİZ'

İlhami Gündüz (Bornova Belediyesi Park Bahçeler İşyeri Temsilcisi): Kıdem tazminatlarının fona aktarılmasına karşı ve iş güvencesi talebimizle alanda olacağız. Özel istihdam bürolarının aktif hale gelmesi ve bunun daha çok yaygınlaşmasından, modern kölelik sisteminin uygulamasından kısacası hükümetin politikalarından ciddi derecede rahatsız olduğumuzu ifade edeceğiz. Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında irademiz dışında yapılan bir kesinti var. Asgari ücret zaten yoksulluk sınırı altında. Bunlar insanların iradesine bırakılmalı. Yatırım yapabilen yapar zaten. İş güvenliği olmadığı için binlerce işçi kıyıma uğradı. En önemli talebimiz kadro. Taşeronun kaldırılması için alanlarda olacağız..

‘KIDEM TAMİNATIMIZI KİMSEYE YEDİRTMEYİZ’

Özge Kaya (Ege Üniversitesi Temizlik Personeli): 3 yıldır çalışıyorum. Çamaşırhanede temizlik işlerini yapıyoruz. Bazen çalışma şartlarımızdan dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Her işçinin beklentisi kadrodur. Kadro talebi ile 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. 

Döne Dinarlı (Ege Üniversitesi Temizlik Personeli): 10 yıldır çamaşırhanede çalışıyorum. Kıdem tazminatı olmazsa iş güvencemiz olmayacak, işten çok çabuk çıkartılacağız. Kıdem tazminatımızı kimseye yedirmeyiz. 

Deniz Suavioğlu (Ege Üniversitesi Yemekhane Personeli): 4 yıldır yemekhanede çalışıyorum. Kadın cinayetlerinin engellenmesi, kıdem tazminatımızın kaldırılmaması, kısacası haklarımızı korumak için alanlarda olacağız. Kıdem tazminatı bizim çalışma hayatında hakkımız güvencemiz. bunu elimizden alırlarsa ne özelde ne de kamuda pek bir güvencemiz kalmayacak. Bu yüzden fona aktarılmasını desteklemiyoruz.

Nurcan Helvacı (Bornova Belediyesi Sosyal Tesisleri Çalışanı): Ben bir kadın olarak hem evde hem de işte çalışıyorum. Daha iyi şartlarda çalışmak istiyorum. Tek umudumuz kıdem tazminatımızdı onu da fona devretmeyi düşünüyorlar. Benim 25-30 yıllık hakkımı iş adamları kredi olarak kullanacak bana vermeyecekler. Neden benim kazanılmış hakkım kaldırılıp fona devredilsin. Bu yüzden 1 Mayıs’ta alanda olacağım. 

TAŞERON SANATÇI!

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Müdürlüğünde çalışan Tiyatro Sanatçısı Polat İnangül, taşeron şirkete bağlı olarak çalıştıklarını söyleyerek, “Bizim mesleğe bakınca sanatçı ve taşeron biraz uymuyor gibi ama taşeron sanatçıyız” dedi. Tiyatro müdürlüklerinin yaygınlaşmasını istediklerini dile getiren İnangül, “Öncelikle taşeron bir işçi olarak haklarımızın gasbedilmesine hayır diyeceğiz. Kıdem tazminatı bizim aynı zamanda iş güvencemiz hem de kazanılmış bir hakkımızdır. Bunu almalarına izin vermeyeceğiz, sonuna kadar direneceğiz. Sanatçılar olarak da tiyatrolar özgürdür diyerek özgür tiyatro şiarını yükseltmek için alanlarda olacağız. sanat sansür ve baskı görüyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a katılsaydım patron bu kadar zalim olmasın derdim

SONRAKİ HABER

1 Mayıs bildirileri ‘bomba etkisi’ yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...