29 Haziran 2012 11:19

Fişleme sırası ertesi gün hapında!

Kürtaj, sezaryen yasağı ve gebeliğin fişlenmesi tartışmaları sürerken Sağlık Bakanlığının bu sefer de bir doğum kontrol yöntemi olan “ertesi gün hapı” için harekete geçtiği açıklandı.Cumhuriyet’in haberine göre Sağlık Bakanlığı ertesi gün haplarıyla ilgili, eczaneler ve ecza depoları aracılığı

Fişleme sırası ertesi gün hapında!
Paylaş

Kürtaj, sezaryen yasağı ve gebeliğin fişlenmesi tartışmaları sürerken Sağlık Bakanlığının bu sefer de bir doğum kontrol yöntemi olan “ertesi gün hapı” için harekete geçtiği açıklandı.

Cumhuriyet’in haberine göre Sağlık Bakanlığı ertesi gün haplarıyla ilgili, eczaneler ve ecza depoları aracılığıyla kullanım sayısını ve kimler tarafından kullanıldığını belirleme kararı aldı.

“Yeni bir fişleme mi?​” sorusunu akla getiren uygulama için Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Öztürk, çalışma başlattıklarını doğruladı. Doğum kontrol yöntemlerini özellikle aile hekimleri aracılığıyla uyguladıklarını kaydeden Öztürk, “Bakanlık olarak amacımız tamamen kullanımı yaygınlaştırmak. Şu an maliyet analizini çıkarmaya çalışıyoruz. Sonrasında personeli eğiteceğiz, aile sağlık çalışanları aracılığıyla hapları dağıtacağız. Bunu tespit etmenin de bir sakıncası yok. Bakanımız Recep Akdağ da bu yeni uygulamamızı uygun gördü” dedi. Ancak Öztürk, Bakanlığın hap kullananların tespit edilmesine neden ihtiyaç duyduğunu açıklamadı. (HABER MERKEZİ)


Dr. Medet Yılmaz (Kadın Doğum Uzmanı):
“Bu haplar aslında yaygın kullanılan bir korunma yöntemi. İlişki sırasında çiftler eğer korunmamışsa, ilişkiden sonra geçen 72 saat içinde kadın bu hapları kullandığı zaman gebeliği yüzde 97-98 oranında önlüyor. Bu hapların yan etkilerine ya da kullanımlarına dair bu güne kadar bildirilen tıbbi olumsuzluk yok. Bakanlığın ‘hapların kullanımını yaygınlaştıracağız’ demesi elbette önemli. Sonuçta aile planlaması yöntemlerinin yaygın, kolay ulaşılabilir ve ücretsiz olması çok önemli. Buradan baktığında bu adım olumlu olacaktır. Fakat evli olmayan çiftlerin Aile Hekimliğine başvurmadan eczanelerden bu hapları almalarının önü kesilmemelidir. Böyle bir durum olursa burada sıkıntı doğar, demektir ki bakanlık evlilik dışı ilişkileri engellemeye ve ya denetlemeye çalışıyordur.

ÖNCEKİ HABER

TOGO mağazası önünde oturma eylemi

SONRAKİ HABER

İçme suyunu kirleten madenin faaliyetleri durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...