27 Nisan 2017 13:57

Savcı AKP'nin desteklediği derneğin yönetim kurulu üyesi

Aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy'un da bulunduğu 29 gazetecinin yargılandığı davaya devam edildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu iddia edilen basın-yayın kuruluşlarında çalışan, aralarında tahliye edildikleri gece başka bir soruşturma ile gözaltına alınarak tutuklanan Atilla Taş ve Murat Aksoy'un da bulunduğu 29 gazetecinin yargılandığı davaya devam edildi. 

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” üyeliği suçlamasıyla haklarında dava açılan 29 gazetecinin yargılandığı davanın 2. duruşması İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 

Davanın ilk duruşmasında savcı mütalaa vererek, 13 gazetecinin adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile tahliye edilmesini talep etmiş, mahkeme ise 21 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Savcının itirazı üzerine mahkemenin haklarında tahliye kararı verdiği 8 kişinin tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy'un da bulunduğu 13 kişi ise tahliye edildikleri gece "Darbeye ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla gözaltına alınmış, mahkeme sorgularının yapılmasının ardından 12'si tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Öte yandan tahliye kararı veren mahkeme heyeti ve savcı duruşmanın ardından açığa alınmıştı. 

Davanın bugün görülen duruşmasına heyetle birlikte duruşma savcısının da değiştiği görüldü. Duruşmaya savcı olarak atanan isim ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 2014 seçimlerinde AKP'nin açıktan desteklediği Yargıda Birlik Derneğinin Yönetim Kurulu üyesi de olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fatih Karakuş. 

ZAMAN GAZETESİNDE ÇALIŞMAYI 'FETÖCÜ' OLARAK YORUMLADI

Tutukluların hazır bulunduğu duruşmaya tutuklu yakınları alınmadı. Duruşmaya tanıkların dinlenmesiyle başlandı. İlk olarak dinlenen tanık Habertürk Televizyonu eski çalışanı Yasemin Çetin oldu. Çetin ifadesinde, "Ergenekon yargılamaları döneminde Oğuz Usluer bana, 'sen hoca efendiye çok karşısın' ve 'Ergenekoncuları çok savunuyorsun' eleştirilerini yöneltiyordu. Abdullah Kılıç da benim son dakikalarımı girmiyordu. Abdullah Kılıç Zaman gazetesinden gelmişti ve FETÖ'nün yayın politikasını benimsiyordu. Hakan Fidan'ın ifade vermeye gittiği bilgisini son dakika vermemi istedi ben de doğrulatmadan giremeyeceğimi söyleyince Abdullah Kılıç beni pasifize etti. Abdullah Kılıç beni pasifize edince ben gazeteye geçtim" dedi. Abdullah Kılıç, Çetin'e çapraz sorgusunda "FETÖ'nün adamı olduğumu neye göre söylediniz" sorusunu yöneltti. Çetin'in ise oldukça ilginç bir cevap vererek, "Zaman'da çalışıyordu ordan gelmişti. Ben niye Zaman'da çalışmadım? Ömür boyu işsiz kalsam Zaman'da çalışmazdım" dedi. 

'ÇÖZÜM SÜRECİNE TAVIR ALIYORLARDI'

2009'dan 2013 yılı sonuna kadar Habertürk Haber Müdür Yardımcısı olarak çalışan Ecevit Kılıç da tanık olarak dinlendi. Kılıç, "Abdullah Kılıç ve Oğuz Usluer ile MİT krizinde karşı karşıya geldik. O akşam haber daha sitelere düşmemişti kanalın yöneticileri ile oturuyorduk. Önce Ankara'dan haber verdiler. Ben girmeme taraftarıydım. Sonra diğer muhabirler de aramaya başladı. Sanıklardan Bülent Ceyhan teyit edince girdik. Bülent Ceyhan'a yüzde yüz güveniyoruz dediler. Ertesi gün asıl kriz yaşandı. Öğle kuşağını hazırlıyordum. Ekranda Hakan Fidan'ın İstanbul'a geldiği ile ilgili son dakika döndü. Bunun üzerine yayına kimi alacağımızla ilgili sert bir kavgamız oldu. Ben orada bir yapıyı hissettim. Çözüm sürecine tavır alıyorlardı o zaman. Baya bir süre sonra o gün cemaat dediğimiz normal gördüğümüz yapıyı orada gördük. Bu sistematik bir şeydi böyle kritik haberler hep böyle giriyordu. Orada bir cemaat FETÖ yapılanması vardı bu arkadaşlar da ordaydı ben de ordaydım" dedi. 

Kılıç 17/25 Aralık operasyonlarından sonra Habertürk'ten atıldığını söyleyerek,  "Biz sadece politik bir yapıdan bahsetmiyoruz. Ahlaki olarak da aşağı seviyede bir yapıdan bahsediyorum" diye konuştu. 
 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Kurt'un ailesine: Sürecin takipçisiyiz

SONRAKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçilere iş güvenliği eğitimi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...