29 Haziran 2012 08:24

Unutursak kalbimiz kurusun!

Roboskî Katliamı’nın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen sorumluların bulunmaması ve soruşturmada bir mesafe katedilmemesi İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Manisa, Hakkari, Siirt, Bitlis, Urfa ve Mardin’de Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri tarafından protesto edildi. Hükümetin katliamı örtbas etme çabası i&

Unutursak kalbimiz kurusun!
Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu çoğu çocuk 34 köylünün katledilmesinin ardından geçen zamana rağmen sorumluların cezalandırılmaması ve hükümetin tutumu dün akşam pek çok kentte protesto edildi.

‘ERDOĞAN KATLİAMI SAHİPLENDİ’

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda  bir araya gelen HDK bileşenleri ve Roboskîli aileler ‘Roboskî, Sivas, katil devlet hesap verecek’, ‘Unutursak kalbimiz kurusun’, ‘Roboskî’de katleden devlettir’ pankartları taşıdı. Kitleye seslenen HDK İstanbul Yürütmesi’nden Erdal Demirhan, Başbakanın katliamdan sonraki açıklamalarını eleştirerek, “Başbakan Erdoğan’ın, katliamı sahiplenip orduya teşekkür etmesi vicdan sahibi herkesi derinden yaraladı. Başbakan, kürtaj konusunda yaptığı açıklamayla Roboskî’de ölenlerin istenmeyen çocuklar olduğunu ilan etti. Roboski olayı bize faşizmin bilinç altını göstermiştir” dedi. BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Tarihte Kürtleri sindirmek için Dersim, Zilan, Sason, 33 Kurşun gibi bir çok katliam yapıldı. Biz Roboskî’yi unutmayacağız. Orada ölen çocuklarımızı unutmayacağız. Unutursak yüreğimiz kurusun” dedi.

‘UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ’

İzmir’de katliamı protesto için gerçekleştirilmek istenen yürüyüş polis engeline takıldı. Fuar Basmane kapısı önünde bir araya gelen HDK bileşenlerinin etrafı polislerce çevrildi. AKP İl Binasına yapılmak istenen yürüyüşü engelleyen polisle yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine yolu kapatarak bir süre oturma eylemi yapan kitle, sık sık ‘Roboskî’yi unutma unutturma’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘Katil Erdoğan’ sloganları attı. Katliamda ölenlerin fotoğrafları ve kırmızı karanfillerin yer aldığı siyah bir pankartı taşıyan kitleye seslenen BDP İl Eş Başkanı Fuat Mikailoğlu, Roboskî’nin planlı bir katliam olduğunu belirterek, acılı ailelerin ve vahşet karşısında vicdanı aralanan tüm kesimlerin Başbakan Erdoğan’dan hâlâ bir özür beklediğini söyledi. Ancak Başbakan ve İçişleri Bakanının özür dilemek bir yana katliamda parçalanan insanları suçlu gösteren demeçler verdiğini söyleyen Mikailoğlu, “Roboskî ve Urfa Cezaevi Katliamı, insanlığa karşı işlenmiştir. Katliamın sorumlusu AKP’dir, hesap vermelidir” dedi.

‘FAİLLER ORTAYA ÇIKARILSIN’

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde ‘Roboskî katliamını unutturmayacağız’ pankartıyla bir araya gelen kitleye seslenen BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday da AKP hükümetinin katliamın üstünü örtmeye çalıştığını belirterek, “Hükümet katliamı açığa çıkartmamanın yanı sıra Kürtleri hedef alan operasyonları da sürdürüyor. Türkiye üniversitelerinde okuyan Kürt öğrencileri, Kürt doktor, avukatlar, Kürt sendikacılar tutuklanıp cezaevlerine konuluyor. Operasyonlara son verilmesini, Roboskî, Sivas ve Urfa Cezaevi katliamlarının faillerinin artık ortaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

‘KATLİAM BİR DEVLET GELENEĞİ’

Mersin’de yapılan eylemde konuşan BDP Mersin İl Eş Başkan Yardımcısı Fatma Bozaner, Türkiye’de tarihten günümüze benzer katliamlar yaşandığını belirterek, “Buradan Sayın Erdoğan’a soruyoruz; Genelkurmay, Jandarma, MİT size bağlı değil mi?​” dedi. Böyle bir operasyonun Başbakandan habersiz gerçekleşemeyeceğini ifade eden Bozaner, ‘KCK’ adı altında süren operasyonlara da tepki göstererek, AKP Hükümetinin Türkiye’yi adeta bir açık cezaevine dönüştürdüğünü söyledi.

‘ROBOSKÎ’NİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Adana’da 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen BDP üyeleri de katliamın aydınlatılmasını istedi. ‘Roboskî halkı yalnız değildir, Roboskî’yi unutma, unutturma’ sloganları atarak İnönü Parkı’na yürüyen kitleye seslenen BDP Adana İl Eş Başkanı Uğur Bayrak, 34 sivilin öldürüldüğü katliamın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen katliamın sorumluların açığa çıkartılmadığını hatırlatarak, “Başbakan özür dilemek yerine, ailelerle dalga geçercesine ‘Para verdik daha ne istiyorlar’ diyor. Katliama ve katliamcılara sahip çıkıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bu katliamı unutmayacağız” dedi.

HDK Bursa İl Meclisi üyeleri de BDP binası önünde ‘Susturulamayacağız, direneceğiz, baskılar gözaltılar tutuklamalar bizi yıldıramaz’ pankartı açarak katliamın 6 ayında sorumluların hâlâ açığa çıkarılmamış olmasını protesto etti.

‘BU ACIYI UNUTTURAMAZSINIZ’

Manisa’da BDP merkez ilçe binası önünde toplanarak katliamı protesto eden kitleye seslenen BDP Manisa İl Eş Başkanı Kerem Taylan, “Roboskî cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından biridir. Katliamın üstünü örtmek, inkar siyasetinin devamıdır. Başbakan, İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı bu inkar politikasında birbirleri ile yarışıyor. Vicdanı olan, insafı olan, imanı olan, ‘Ben insanım’ diyen hiç kimse bu acıyı asla unutmaz” dedi.

‘VİCDANINIZ SIZLAMIYOR MU?​’

Katliamın 6. ayında Bölge illerinde de sokaklara çıkan yüzlerce kişi sorumluların ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istedi. Siirt’in Kurtalan ilçesinde BDP ilçe binası önünde yapılan eylemde AKP’nin Bölge milletvekillerine seslenen toplanan kitleye seslenen İlçe Eş Başkanı Zübeyir Yoltay, “Bu olaydan ve son yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren yurttaşlar için hiç mi yüreğiniz yanmıyor ve sorunun çözümü için hiçbir şey yapmadığınız için vicdanınız hiç mi sızlamıyor” dedi.

‘KATİLLER DEĞİL MAĞDURLAR YARGILANIYOR’

Hakkari’de BDP il binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, ‘Roboskî sorumluları hesap versin-Bila berpirsyarên Roboskîyê hesab bidin” pankartıyla belediye binasına yürüdü. Burada konuşan BDP Merkez İlçe Başkan Vekili Yavuz Aksaç, “Roboskî olayı ile daha önce 10 Haziran 1992 yılında Bitlis Karükan köyünde katledilen 13 köylü, Ocak 1996 yılında Şırnak Güçlükonak’ta minibüste taranan 11 yolcu, 9 Eylül 2007’de Beytüşşebap Hemkan köyünde bir minibüste taranan 12 köylü ve 16 Eylül 2010’da Geçitli’de (Peyanis) köyünde havaya uçurulan minibüste yaşamını yitiren 9 yurttaşın katledilmesi gibi onlarca olayda iktidarların yaklaşımı hep aynı oldu. Katliam sorumluları yerine mağdurlar yargılandı” dedi.

‘ANALARIN GÖZYAŞINI DİNDİRELİM’

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde de Ulu Cami önünde bir araya gelen halka seslenen BDP Bitlis Merkez İlçe Başkanı Hasan Osmanoğlu, “Olaydan sonra hükümet yetkililerinin Genelkurmay Başkanına teşekkür etmesi, hükümetin katliam karşısında aldığı pozisyonu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Kürt sorunu bir asayiş sorunu olarak ele alındığı sürece, bu tür katliamların yaşanacağı aşikar. Kürt sorununu demokratik ve barışçıl, yollarla çözelim. Anaların gözyaşlarını birlikte dindirelim” dedi.

Urfa’da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan eylemde konuşan BDP Urfa İl Başkan Vekili Mehmet Çiçek de katliamın Türkiye’nin tarihinde kara bir leke olarak iz bıraktığını belirterek, “Katliamı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan eylemde de Roboskî Katliamı’nın sorumlularının bir an önce açığa çıkarılması talep edilerek, hükümetin katliam karşısında takındığı tutum protesto edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aile Hekimleri: Gebeleri fişlemeyeceğiz!

SONRAKİ HABER

TOGO mağazası önünde oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...